Studiegids

nl en

Basismodule: Religie

Vak
2009-2010

Doelstelling

De antropologie van de religie richt zich op uiteenlopende verschijnselen zoals religieuze bewegingen, persoonlijke spiritualiteit, bekering, rituelen, genezing, hekserij en pelgrimage. Op welke wijzen kunnen antropologen religie bestuderen? In hoeverre kan religie beschouwd worden als een op zichzelf staand verschijnsel? Hoe is religieus denken en handelen verbonden met andere maatschappelijke domeinen? En hoe krijgt religieuze verandering vorm?

De cursus heeft tot doel in te gaan in op vragen zoals deze aan de hand van etnografische voorbeelden die betrekking hebben op religies wereldwijd. Daarmee biedt de cursus ook een introductie ten aanzien van een aantal globale en/of locale religieuze bewegingen.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege (16 uur = 24 sbu)

  • Literatuur (600 blz = 100 sbu)

  • Schriftelijk werk (900 woorden = 16 sbu)

Totaal 140 sbu (5 ECTS)

Studiemateriaal

  • Bowen, John R. (2007), Religions in Practice: An Approach to the Anthropology of Religion (4th edition). Boston: Allyn and Bacon / Prentice Hall

  • nader op te geven artikelen

Toetsing

De cursus wordt getentamineerd middels een take-home tentamen dat zowel de literatuur als de in de hoorcolleges besproken stof omvat.

Rooster

9 september t/m 9 oktober 2009, woensdagen 15-17 uur en vrijdagen 11-13 uur, zaal SA49

Blackboard Informatie over de indeling van de colleges en aanvullende literatuur zal minimaal 1 week voor aanvang van de cursus op Blackboard beschikbaar zijn.