Studiegids

nl en

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Het bachelor-programma van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie omvat drie jaar, waarvan het eerste jaar wordt afgesloten met het propedeutisch examen.
Het gehele bachelor programma wordt afgesloten met het bachelor examen dat leidt tot de titel Bachelor of Arts (BA).

Eerste jaar

Het eerste jaar van de studie wordt ook de propedeuse genoemd. De student is voor het propedeutisch examen geslaagd, wanneer voor elk van de onderdelen een voldoende resultaat is behaald. Dan wordt de propedeusebul uitgereikt, die toegang geeft tot de studieonderdelen van het tweede en derde jaar.

Bindend studieadvies

Wanneer een student aan het einde van het eerste jaar de propedeuse niet heeft behaald, maar in het kader van het bindend studieadvies (BSA) toch een positief advies heeft ontvangen, is het toegestaan om onderdelen van het tweedejaars programma af te leggen (met uitzondering van het “Binnenlands leeronderzoek”) onder de voorwaarde dat de ontbrekende onderdelen van het propedeutisch examen bij de eerste gelegenheid opnieuw of alsnog worden afgelegd volgens de dan geldende regelingen en eisen.
Deelname aan het Binnenlands leeronderzoek in het tweede jaar is alleen toegestaan, wanneer het propedeutisch examen vóór 1 september van het betreffende studiejaar is behaald.

Compensatieregeling (overgangsregeling)

Tot en met collegejaar 2008-2009 is de volgende compensatieregeling van kracht geweest:
één onvoldoende niet lager dan een 5 kan worden gecompenseerd door een 7 of hoger voor één van de andere onderdelen, uitgezonderd het traject “Academische Vaardigheden” (deel 1 en 2) dat altijd voldoende moet zijn.
Studenten die in september 2008 met de studie CA-OS zijn gestart en in het jaar 2009-2010 nog steeds bezig zijn met het afronden van de propedeuse, kunnen nog gebruik maken van de compensatieregeling.
Voor studenten die in september 2009 met de studie starten, is de compensatieregeling niet meer van toepassing.

Vak EC Semester 1 Semester 2
Cultuur en vergelijking 1: Inleiding 5
Cultuur en vergelijking 2: Cases 5
Sociale theorieën van cultuur en ontwikkeling 10
Inleiding in de Ontwikkelingssociologie 5
Ontwikkelingsproblematiek 5
Methoden en technieken van onderzoek I 10
Inleiding in de Statistiek en SPSS 5
Academische vaardigheden I 10
Academische vaardigheden II 5

Tweede jaar

Het onderstaande programma van het tweede bachelorjaar heeft betrekking op studenten die hun propedeuse binnen één jaar hebben behaald.
Studenten die in hun tweede studiejaar nog propedeuseonderdelen moeten afronden, worden met klem verzocht om een afspraak te maken met de studieadviseur zodat een aangepast onderwijsprogramma kan worden gemaakt.

Verplichte onderdelen

In het tweede jaar van het bachelor programma CA-OS moeten 4 Basismodules worden gevolgd van ieder 5 ECTS. Ook de Methoden en Technieken II en het Binnenlands leeronderzoek in Drenthe behoren tot het verplichte programma.

Keuzeonderdelen

Naast het volgen van de verplichte vakken wordt in het tweede bachelorjaar een van de regionale modules en een van de oriëntatiemodules gekozen.
De regionale module kan, na de toestemming van de examencommissie CA-OS, ook buiten het Instituut CA-OS worden gevolgd.
Oriëntatiemodules moeten daarentegen binnen CA-OS worden gevolgd. Zij vormen tevens de introductie tot één van de drie bachelor-specialisaties binnen de opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.

Vak EC Semester 1 Semester 2
Basismodule: Economische antropologie 5
Basismodule: Gender 5
Basismodule: Politiek 5
Basismodule: Religie 5
Binnenlands leeronderzoek 10
M&T 2: Analysetechnieken 5
M&T 2: Onderzoekstechnieken 5

Regionale keuzemodule, te kiezen uit:

Antropologie van Sub-Sahara Afrika 10
Contemporary South Asia, part 1 and 2 10
The Anthropology and Sociology of Modern Day Southeast Asia 10

Oriëntatiemodule, te kiezen uit:

Globalisering: Cultuur en sociologie van de grote schaal 10
Media Worlds 10
Milieus van Ontwikkeling 10

Derde jaar

In het derde bachelorjaar CA-OS moet naast het schrijven van de BA scriptie (10 ects) nog 50 ects aan vakken worden behaald. Deze ruimte kan op verschillende manieren worden ingevuld.

Specialisaties binnen CA-OS

Een van de mogelijke invulling van het derde jaar is het volgen van één van de drie specialisaties. Het Instituut CA-OS biedt de volgende thematische specialisaties aan:

  • Media and Culture

  • Global Connections

  • Development in Place

Er is sprake van een afgeronde specialisatie indien er minimaal 40 ects behaald is aan vakken binnen dezelfde richting, inclusief de oriëntatiemodule. Dat betekent dat de specialisatie bestaaat uit

  • de oriëntatiemodule in het tweede jaar én

  • minimaal drie bijhoorende themamodules uit het derde jaar.

Studenten die een specialisatie volgen zullen in het 3e jaar minimaal 30 ects besteden aan specialisatieonderdelen en 10 ects aan de BA scriptie. Dat betekent dat er nog 20 ects overblijft om naar eigen wens in te vullen, bijvoorbeeld met themamodules die niet bij de gekozen specialisatie horen of, na goedkeuring van de examencommissie, met externe keuzevakken.

Overige mogelijkheden

Specialisatie binnen CA-OS is niet verplicht. In plaats daarvan kan een deel van het derde jaar ingevuld worden door het volgen van:

Volgens de Onderwijs- en examenregeling (OER) mag in het bachelorprogramma CA-OS maximaal 40 ECTS aan vakken worden opgenomen die gevolgd zijn bij een andere opleiding, mits goedgekeurd door de examencommissie CA-OS .
Alleen de minoren van 30 ECTS die opgenomen zijn in Leids register van opleidingen voor het jaar 2009-2010 kunnen zonder goedkeuring van de examencommissie worden gevolgd.

Spreiding van vakken

Bij het samenstellen van het derdejaarsprogramma wordt men aangeraden om rekening te houden met een evenwichtige verspreiding van onderwijsbelasting, d.w.z. 30 ects per semester.
Daarnaast moeten studenten die keuzevakken en -pakketten willen opnemen in hun bachelorprogramma, daartoe een toestemming hebben van de examencommissie CA-OS. Vakken die door de examencommissie niet zijn goedgekeurd als onderdeel van het programma, kunnen in meeste gevallen als “extra” onderwijs worden opgenomen en als zodanig op de cijferlijst terechtkomen.

Vak EC Semester 1 Semester 2
Bachelor scriptie CA-OS 10
Stages CA-OS 20
Kwalitatief en Mixed Method onderzoek 10

Specialisatie Development in Place

Cities 10
Environment and Society 10
ICT4D: Information, Technology and Development 10
Rural Development 10

Specialisatie Media and Culture

Contemporary Visual Culture 10
Ethnographic Filmmaking 10
The Anthropology of Art and Material Culture 10
Visual Methods 10

Specialisatie Global Connections

Globalisation and the Market 10
Internationale migratie en transnationalisme 10
Medische Antropologie en Sociologie 10
Religion and Modernity in Global Context 10
Social Movements 10

Meer info

Het bachelor-programma van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie omvat drie jaar, waarvan het eerste jaar wordt afgesloten met het propedeutisch examen.
Het gehele bachelor programma wordt afgesloten met het bachelor examen dat leidt tot de titel Bachelor of Arts (BA).