Doelstelling
Verschaffen van kennis over de maatschappelijke en theoretische achtergronden van de belangrijkste klassieke denkers in de moderne sociologie.
Kennismaking met canonieke teksten, en begripsvorming van processen van canonisering.
Inzicht verwerven in de invloed van de moderne sociologie op stromingen en theoretische ontwikkelingen in hedendaagse culturele antropologie en de ontwikkelingssociologie.
Inhoud
Bespreking van centrale aannames van de ‘moderne’ sociologie en de theoretische invalshoeken op sociale verhoudingen van in het bijzonder Marx, Weber, en Durkheim. Daarbij staat de vraag centraal hoe historische transformaties worden beschreven en hoe dit samenhangt met opvattingen over ontwikkeling en vooruitgang. Welke invulling krijgt het onderscheid traditie-modern bij de verschillende auteurs, en op welke aspecten van cultuur en sociale verhoudingen leggen ze de nadruk?
De studenten lezen originele teksten van klassieke auteurs en vergelijken die rond de thema’s:
historische transformaties
kenmerken van het kapitalisme
geld en het moderne leven
het individu in sociale verbanden.
- De bespreking van contemporaine sociale theorieën benadrukt verschillen tussen actor dan wel structuur gerichte benaderingen. Daartoe wordt aandacht besteed aan werk van Goffman, Foucault en Bourdieu.
Onderwijsvormen
hoorcollege 40 uur = 60 sbu
literatuur 912 blz. = 154 sbu
paper6 blz.= 48 sbu
presentatie paper
Totaal sbu: 280 (10 ECTS)
Studiemateriaal
Appelrouth, S. & Edles, L.D. (2007) Classical and Contemporary Sociological Theory: Text and Readings. Pine Forge Press, 912 pp.
Toetsing
schriftelijk tentamen over literatuur en collegestof;
discussie over de paper van 6 pagina’s ten behoeve van presentaties,
(Deze paper geeft toegang tot het tentamen en vormt de beantwoording van 1 van de vragen van het schriftelijk tentamen);deelname aan alle bijeenkomsten is verplicht.
Rooster
Hoorcolleges:
Blok 1 (1 september t/m 14 oktober 2009): elke woensdag 15-17 uur, zaal 1A20 (Pieter de la Courtgebouw)
Blok 2 (28 oktober t/m 10 december 2009): elke woensdag en donderdag van 15-17 uur, zaal 1A20 (Pieter de la Courtgebouw)
Tentamen:
4 januari 2010, 9-12 uur, Universitair Sportcentrum
Herkansing:
1 maart 2010, 10-13 uur, zaal 1A20, Pieter de la Courtgebouw
Inschrijving
Reguliere studenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CA-OS) aan de Universiteit Leiden hoeven zich niet apart in te schrijven voor dit vak. Sudenten die dit vak volgen in het kader van de minor CA-OS, moeten ingeschreven zijn voor de minor als geheel. Inschrijving voor losse onderdelen van de minor is niet nodig.