Studiegids

nl en

Cultuur en vergelijking 1: Inleiding

Vak
2009-2010

Deze cursus geeft studenten een eerste inleiding in de betekenis, bruikbaarheid en geschiedenis van het begrip “cultuur” zoals dat door antropologen en sociologen wordt gehanteerd.

In het inleidende deel van de cursus Cultuur en vergelijking ligt de nadruk op de thema’s cultuur en sociale antropologie, cultuur en vergelijking, en cultuur en verandering. Deze thema’s worden behandeld aan de hand van het handboek, maar ook door middel van voorbeelden uit het eigen werk van de docenten en de etnografische films. Studenten worden geacht met deze cursus mee te lezen en zich te bekwamen om aan de hand van de colleges een kritische blik op de literatuur te ontwikkelen.

Onderwijsvormen

  • hoorcollege 28 uur = 42 sbu

  • literatuur 588 blz.= 98 sbu
    Totaal: 140 sbu (5 ECTS)

Studiemateriaal

Literatuur voor deel 1 én 2e (Inleiding en Cases):

  • Eriksen, Thomas Hylland (2001) Small Places, Large Issues: An Introduction to Social and Cultural Anthropology. Cambridge: Pluto Press, 2nd edition.

  • Evans-Pritchard, Edward E. (1976) Witchcraft, Oracles and Magic among the Azande. (Abridged edition.) Oxford: Clarendon Press.

  • Piot, Charles (1999) Remotely Global. Village Modernity in West Africa. Durham: Duke UP.

  • reader, verkrijgbaar bij servicedesk FSW.

  • artikelen in elektronische tijdschriften (via bibliotheek UL).

Toetsing

  • schriftelijk tentamen over collegestof, literatuur en de vertoonde films.

Rooster

Hoorcolleges:
1 september t/m 15 oktober, elke dinsdag en donderdag, 15-17 uur, zaal 1A20 (Pieter de la Courtgebouw)

Tentamen:
20 oktober 2009, 13-16 uur, Universitair Sportcentrum

Herkansing:
19 januari 2010, 10-13 uur, zaal 1A20 (Pieter de la Courtgebouw)

Inschrijving

Reguliere studenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CA-OS) aan de Universiteit Leiden hoeven zich niet apart in te schrijven voor dit vak. Sudenten die dit vak volgen in het kader van de minor CA-OS, moeten ingeschreven zijn voor de minor als geheel. Inschrijving voor losse onderdelen van de minor is niet nodig.