Studiegids

nl en

Binnenlands leeronderzoek

Vak
2009-2010

Doelstelling

Het doorlopen van een volledige onderzoekscyclus, van de keuze van een thema/onderwerp en de voor onderzoek daarvan relevante theorie(en), via operationalisering en veldonderzoek tot en met analyse van de gevonden data, en eind-rapportage.

Inhoud

In het eerste semester van het tweede studiejaar wordt de laatste hand gelegd aan het onderzoeksontwerp en de verdere voorbereiding voor het leeronderzoek in Drenthe. Het definitieve goedgekeurde ontwerp dient voor 1 december 2009 ingeleverd te zijn bij de begeleider.
Na de drie weken durende veldwerkperiode wordt een onderzoeksrapport geschreven.

Coördinator

Dr. Wim Dechering, tel. 071-527 3459, spreekuur elke maandag van 13-14 uur (kamer 3A34)

Onderwijsvormen

  • onderzoeksontwerp (2 ects) in de periode september-november onder individuele begeleiding

  • veldwerk (3 ects) in Drenthe, individuele begeleiding

  • rapport (5 ects): analyse van de gegevens vindt deels plaats in het kader van de cursus “M&T 2: Analysetechnieken”, het rapport wordt geschreven onder individuele begeleiding van een docent

De kosten van het leeronderzoek bedragen voor de student circa € 250,- voor kost en inwoning en bijkomende uitgaven.

Toetsing

Beoordeling vindt plaats aan de hand van het onderzoeksontwerp, het veldwerk en het onderzoeksrapport:

Onderzoeksontwerp: Wanneer het onderzoeksontwerp onvoldoende is krijgt de student geen toestemming om met het veldwerk te beginnen.

Veldwerk: Wanneer het veldwerk door de begeleider met een onvoldoende wordt beoordeeld, moet het veldwerk worden overgedaan. De beoordeling van het veldwerk door de begeleider vindt plaats aan de hand van de volgende aspecten:

  • Het ondernemen van voldoende inspanning om onderzoeksmateriaal te verzamelen

  • Een onafgebroken verblijf in de onderzoeksplaats gedurende de voorgeschreven periode van het leeronderzoek. Meestal gaat het om een periode van drie weken. Hiervan kan slechts worden afgeweken na toestemming van de eindeverantwoordelijke docent voor het leeronderzoek.

  • Acceptabele aanpassing aan het gastgezin en de onderzoeksomgeving. Hiervan kan worden afgeweken als de verlangde aanpassing indruist tegen de privacy en/of de levensbeschouwelijke of religieuze overtuiging van de student en alleen na overleg met de begeleider.

Onderzoeksrapport: Bij het schrijven van het rapport dienen studenten zich te houden aan richtlijnen voor het schrijven van schriftelijke opdrachten zoals uiteengezet in de reader van Gerritsen en Onneweer en behandeld in de module Academische Vaardigheden (zie BlackBoard).
Het onderzoeksrapport moet uiterlijk op 1 juli van het jaar waarin het veldwerk is uitgevoerd worden ingeleverd bij de begeleider. Beoordeling vindt plaats aan de hand van aandachtspunten voor het nakijken van scripties .
De digitale (pdf) versie van het definitieve, goedgekeurde rapport dient bij het Secretariaat CA-OS te worden ingeleverd.
Een commissie van het departement kent jaarlijks aan het beste leeronderzoeksrapport de Prof.dr. J.D. Speckmann-prijs toe. Nadere informatie hierover bij de onderwijscoördinator.

Ingangseis/advies

Voor deelname aan het binnenlands leeronderzoek dient het propedeutisch examen uiterlijk op 1 september daaraan voorafgaand te zijn behaald.

Rooster

Veldwerk in Drenthe zal plaatsvinden van 11 t/m 29 januari 2010.

Blackboard

Zie de nadere beschrijving op Blackboard.