Studiegids

nl en

Muziekfilosofie: improvisatie / Music philosophy: improvisation

Vak
2009-2010

Beschrijving:

Improvisatie is een onlosmakelijk onderdeel van het muziek maken. Zowel in jazz, ‘niet-westerse’ als veel ‘klassieke’ muziek wordt vaak geïmproviseerd, al was het alleen maar omdat een partituur slechts een schematische weergave is van een compositie.
Maar wat is improvisatie nu eigenlijk? In hoeverre komt het overeen met en verschilt het van interpretatie? En wat is eigenlijk de relatie tussen improvisatie en communicatie? Met deze vragen verlaten we het strikte muziektheoretische domein; zij zijn eerder filosofisch van aard. In dit speel- en denkcollege wordt een unieke combinatie nagestreefd van reflectie op het thema improvisatie middels een ‘close-reading’ van (muziek)filosofische teksten en het daadwerkelijk improviseren vanuit diverse muzikale idiomen. Daarbij is het de bedoeling dat de teksten inzicht geven in bepaalde aspecten van het improviseren (bijvoorbeeld: communicatie, vrijheid, creativiteit en luisteren) en, omgekeerd, dat de improvisaties informatie toevoegen aan de teksten, omdat er een ervaringscomponent wordt ingebracht.

Onderwijsvorm:

Speel- en denkcollege.

Toegangseisen:

Nvt.

Studielast:

5 ects.

Literatuur:

  • Michael Bull & Les Back (eds.), The auditory culture reader. Oxford: Berg, 2004.

  • R. Murray Schafer, The soundscape. Rochester: Destiny Books., 1977.

  • Reader.

Toetsing:

Twee essays en twee improvisatie-opdrachten.

Rooster:

Tweede semester. De colleges vinden plaats in het gebouw van het Koninklijk Conservatorium (Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag), woensdag van 10.30-12.30 uur. Eerste college: 3 februari.

Informatie:

Dr. Marcel Cobussen, e-mail: m.a.cobussen@umail.leiden.univ.nl

Aanmelden:

Tim Soekkha (e-mail)

Opmerkingen:

Muziekfilosofie: improvisatie is onderdeel van het studiepad Muziektheorie, – filosofie en –geschiedenis van de minor Theory and practice of the creative and performing arts / Theorie en praktijk van de scheppende en uitvoerende kunsten.

Indien er geen Engelstalige studenten deelnemen aan dit keuzevak zijn de colleges in het Nederlands.