Studiegids

nl en

Dansbeschouwing: het werk van choreograaf Jirí Kylián

Vak
2009-2010

Beschrijving:

De cursus biedt een inleiding op dansbeschouwing. Uitgaande van enige specifieke methoden van dansanalyse leren de deelnemers in de eerste vier colleges een ballet of choreografie globaal te analyseren. Dat wil zeggen: via registreren, benoemen en samenvattend beschrijven naar interpreteren en becommentariëren.
Daarna volgt een uitvoerige beschouwing op het werk van de Nederlands-Tsjechische choreograaf Jirí Kylián, van 1978 tot 2002 artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater en sinds 1973 tot op heden een internationaal toonaangevend choreograaf in de hedendaagse theaterdans.
De docent belicht aan de hand van dansregistraties (video/DVD) diverse aspecten van Kyliáns specifieke dansidioom, inclusief de relaties die zijn balletten hebben met muziek (o.a. Webern, Takemitsu) beeldende kunst (Munch, Giacometti) en architectuur.
In zijn uitvoerige oeuvre zijn diverse stijlperioden te ontdekken, waaronder de vroege expressionistische balletten, de ‘abstracte’ zwart/wit-reeks en conceptueel getint werk. Ook zijn er diverse genres te onderscheiden: muziekballetten, episch en abstract werk. Na groepswerk heeft Kylián intiemer werk gemaakt: kleinschalig groepswerk, zelfstandige duetten en zelfstandige solo’s.
Om te zien wat de essentie van zijn danstaal vormt, wordt het werk in detail geanalyseerd, waarbij de evolutie van zijn danstaal wordt onderzocht. Daarbij plaatst de docent zijn werk in een danshistorisch en dansesthetisch kader, ook om te proberen via het werk de mens achter de kunstenaar te leren kennen. Ofwel: hoe autobiografisch is dit oeuvre?

De beste voorbereiding op dit college is het zien van hedendaagse (Kylián)-balletten, uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater. Dit gezelschap geeft voorstellingen in Lucent Danstheater te Den Haag, maar treedt ook elders op. Het programma 2009-2010 is te vinden via www.ndt.nl. Het Theater Instituut Nederland (TIN) te Amsterdam bevat een collectie Kylián-balletregistraties, evenals de mediatheek van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ook is een groot deel van zijn werk op DVD verkrijgbaar.

Onderwijsvorm:

Hoor- en werkcollege.

Toegangseisen:

Nvt.

Studielast:

5 ects.

Literatuur:

  • L. Utrecht, Van hofballet tot postmoderne-dans: De geschiedenis van het akademische ballet en de moderne dans. Zutphen: Walburg Pers, 1995. (Herdruk uitgave 1988.) Hoofdstukken 1 en 9.

  • V. Preston-Dunlop, Dansen nader bekeken. Utrecht: Landelijk Centrum voor Amateurdans, 1998.

  • S.L. Foster, Reading Dancing, Bodies and Subjects in Contemporary American Dance. Berkeley, Los Angeles, London, ISBN 0-520-05549-7, 1986. Hoofdstukken 1 en 2.

De docent stelt een reader samen met internationale reflecties op het werk van Kylián.

Toetsing:

Schriftelijk tentamen.

Rooster:

Tweede semester. De colleges vinden plaats in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden), woensdag, 17.15-18.45 uur, Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1), zaal 204. Eerste college: 3 februari.

Informatie:

Drs. Isabella Lanz, e-mail: i.lanz@upcmail.nl

Aanmelden:

Tim Soekkha (e-mail).

Opmerkingen:

Dansbeschouwing: het werk van choreograaf Jirí Kylián is onderdeel van het studiepad Performing Arts van de minor Theory and practice of the creative and performing arts / Theorie en praktijk van de scheppende en uitvoerende kunsten.