Studiegids

nl en

Beleid II: Implementatie

Vak
2009-2010

Beleid 2

Tijdens het vak Beleid 1 hebben we gekeken hoe beleid op de agenda wordt geplaatst en hoe beleid wordt gevormd. Beleid 2 gaat over de uitvoering van beleid. In dit gedeelte wordt het gat tussen beleid-op-papier en beleid-in-de-praktijk zichtbaar gemaakt. We gaan na welke factoren bepalen of, in welke mate, en op welke wijze eenmaal vastgesteld beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. We behandelen enige onderwerpen uit de theorie over beleidsuitvoering, zoals top-down versus bottom-up benaderingen, de keuze van beleidsinstrumenten, de rol van grote uitvoeringsorganisaties, en de rol van de uitvoerende ambtenaar, met name het leerstuk van de ambtelijke beleidsvrijheid. Het moet duidelijk worden uit dit onderdeel van het college, dat er tussen beleidsdroom en beleidsuitkomst een groot gat gaapt, waarin falen, fiasco’s en onbedoelde gevolgen op de loer liggen. Om die reden besteden we aandacht aan de “wet van de onbedoelde gevolgen”. Daarbij gaan we in op de maatschappelijke mechanismen die tot onvoorziene en onbedoelde gevolgen leiden.

We eindigen echter niet op deze pessimistische noot. Er is veel in beweging in de wereld van het beleid, een reeks van ontwikkelingen die wel wordt samengevat met de slogan: “from government to governance”. In een pluriforme, democratische samenleving als de onze is het uitvoeren van beleid het resultaat van de gezamenlijke inspanningen – velen zullen zeggen het onderlinge getouwtrek en geharrewar – van een groot aantal beleidsactoren, zoals politici, burgers, ambtenaren, belangenorganisaties, het middenveld, de media, et cetera. In het laatste deel van het college behandelen we de veranderende relatie tussen staat en samenleving, de veelal gefragmenteerde beleidsvelden waarin beleidsmakers opereren, de veranderende positie van nationale staten in het internationale bestel, de gevolgen die dit heeft voor beleidsontwikkeling en –uitvoering, en de steeds belangrijker rol die burgers in het openbaar bestuur spelen.. Twee begrippen staan hierbij centraal: ‘governance’ en ‘democratie’. In de bestuurskundige literatuur heet het dat beleid niet langer top-down wordt uitgevoerd maar in beleidsnetwerken. Daarnaast behandelen we de implicaties die de verplaatsing van beleid naar beleidsnetwerken en de grotere rol van burgers heeft voor de inrichting van het openbaar bestuur en de rol van de ambtenaar. Verschillende opvattingen over openbaar bestuur, zoals de klassieke Weberiaanse bureaucratie, New Public Management, en tenslotte Public Value Management worden hierbij met elkaar vergeleken.

Coordinator:
Dr. S. Resodihardjo

Onderwijsvormen:
Zeven hoorcolleges
Drie verplichte werkcollege bijeenkomsten

Literatuur

  • Maynard-Moody, S., Musheno, S. (2003) Cops, Teachers, Counselors. Stories from the Front Lines of Public Service, University of Michigan Press;

  • Howlett, M., Ramesh, M. (2003) Studying Public Policy: policy cycles and policy subsystems, Oxford: Oxford University Press;

  • de literatuur uit de hoorcollege reader;

  • de literatuur opgenomen in de werkcollege reader;

  • de literatuur opgenomen in de electronische hoorcollege reader.

Toetsing:
Er vindt een open boek tentamen plaats. Tijd en plaats worden nog nader bekend gemaakt via de e-gids. Daarnaast dienen bij de werkcolleges diverse papers ingeleverd te worden. Voor beide deelcijfers (tentamen en werkgroep) dient men een 5,5 of hoger te halen. Een compleet overzicht van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om het vak te halen is te vinden op de Blackboard site.

Ingangseis/advies:
Bestuurskundestudenten: geen ingangseisen. Voor minoren/keuzevakstudenten geldt dat zij geen werkgroepen volgen.

Rooster:
Hoorcolleges: Donderdag 29/10 t/m 10/12 van 13-15u in zaal SC-01, muv 29/10, zaal: Gorlaeus 01 & 12/11, geen college. In plaats van 12/11 op 10/11 college in zaal SA-41 van 15-17 uur.

Werkcolleges:
Donderdag 5/11: zaal SA-21, 19/11: zaal SA-21 en 3/12: zaal SA-29

Donderdag 5/11:, 19/11 & 3/12 van 9-12u in zaal SA-37, muv 5/11 en 19/11: Nader bekend te maken

Vrijdag 6/11, 20/11 & 4/12 van 9-12 in zaal 1A-24

Vrijdag 6/11, 20/11 & 4/12 van 10-13u in zaal 1A-22, muv 6/11: zaal 1A-33

Tentamen:
Donderdag 17 december 2009 van 13-16u in het USC.

Herkansing:
Vrijdag 22 januari 2010 van 13-16u in het USC.

Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 23 oktober 2009