Studiegids

nl en

Introduction to the Art History of the Netherlands A & B

Vak
2009-2010

Beschrijving

Nederland is weliswaar een klein land, maar het heeft de kunstgeschiedenis desondanks verrijkt met internationaal belangrijke kunstenaars en stijlbewegingen. De themacursus Nederlandse Kunst geeft in dertien hoorcolleges een overzicht van beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst in de Nederlanden vanaf de 15de eeuw tot heden. Karakteristieke aspecten van de Nederlandse kunst en cultuur vormen het uitgangspunt. Aan de hand van chronologisch geordende onderwerpen wordt kunst besproken en geplaatst in een historische en theoretische context. Aan bod komen Vlaamse primitieven als Jan van Eyck en Rogier van der Weyden, belangrijke schilders uit de zestiende eeuw zoals Jeroen Bosch en Pieter Bueghel, de Noordelijke Gouden Eeuw met bijzondere aandacht voor stijl, functie en betekenis in beeldende kunst, de (burgerlijke) wooncultuur van de zeventiende eeuw, en de verschillende gezichten van het modernisme eind 19de – begin twintigste eeuw. Onder dit laatste vallen Vincent van Gogh, architect H.P. Berlage, de Amsterdamse School, De Stijl en Piet Mondriaan, en Cobra. De reeks wordt afgesloten met een bespreking van het wereldbekende contemporain Dutch design.
Deel 1, met cursuscode DSKGA1 omvat de kunstgeschiedenis van de vijftiende en de zestiende eeuw
Deel 2, met de cursuscode DSKGB1 omvat de kunstgeschiedenis van de zeventiende eeuw tot en met het modernisme in de twintigste eeuw.

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toegangseisen

-

Leerdoelen

De cursus geeft een overzicht van de artistieke ontwikkelingen vanaf circa 1400 tot en met de 20ste eeuw en verschillende wetenschappelijke benaderingswijzen van beeldende kunst. Tevens wordt inzicht verworven in de cultuur-historische achtergrond van de beeldende kunst, architectuur en kunstnijverheid van Nederland.

Studielast

-

Literatuur

Teksten en beeldmateriaal op Blackboard (geïllustreerde tekst in het Engels met power points die de belangrijkste informatie samenvatten).

Toetsing

Deel 1 en deel 2 worden apart getoetst aan de hand van een schriftelijk tentamen met vijf open vragen over stijlontwikkeling en karakteristieke eigenschappen van stromingen en werk van beroemde kunstenaars aan de hand van afbeeldingen van schilderijen, architectuur en kunstvoorwerpen uit het materiaal op Blackboard.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Dutch Studies.

Informatie

Bij de studiecoordinator: i.zagar@hum.leidenuniv.nl

Aanmelden

Via U-Twist.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte-onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Blackboard

Ja.

Opmerkingen

In het kader van gedeeld onderwijs is dit vak ook een verplicht onderdeel voor de tweedejaars studenten Kunstgeschiedenis onder de code K2TC3a. Ze krijgen voor dit vak 5 ects.

Deel 1, met cursuscode DSKGA1 (DSIKGA) omvat de kunstgeschiedenis van de vijftiende en de zestiende eeuw. Deel 2, met de cursuscode DSKGB1 (DSIKGB) omvat de kunstgeschiedenis van de zeventiende eeuw tot en met het modernisme in de twintigste eeuw.

LET OP: DEZE INFORMATIE IS NOG ONDER VOORBEHOUD