Studiegids

nl en

Schrijven 1B - Taalverwerving I

Vak
2009-2010

Beschrijving

In dit college komen verschillende aspecten van het schrijven aan bod: formeel schrijven, opbouw van een brief, van een betoog, schrijfstijl, etc. Als ondersteuning worden de belangrijkste grammaticale verschijnselen van het Nederlands behandeld. Daarnaast maken studenten zelfstandig grammatica-oefeningen op de computer met behulp van het programma ‘Grammatica in dimensie’.
De grammatica wordt direct toegepast in de wekelijkse gevarieerde schrijfopdrachten

Onderwijsvorm

Werkcollege: aanwezigheid verplicht.

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

-

Leerdoelen

Schrijven: in termen van het Common European Framework wordt toegewerkt naar het niveau B1 ( www.talencentrum.leidenuniv.nl/index.php3?m=8&c=86). Bovendien leren de cursisten andere belangrijke aspecten van het schrijven: , de opbouw van een brief of een betoog, spelling, gebruik van woordenboeken etc. Verder beheersen de studenten de volgende grammaticale onderwerpen: het substantief, het adjectief, het lidwoord, preposities, reflexieve en scheidbare werkwoorden, gebruik van de werkwoordstijden, er, enkelvoudige en samengestelde zinnen, pronomina, negatie, passief.

Studielast

-

Literatuur

  • Syllabus Schrijven eerste jaar (verkrijgbaar bij het StudiePunt).

  • De Bakker, M. Meijboom, A. Norbart e.a.: Nederlands in hoofdlijnen, praktische grammatica voor anderstaligen, theorieboek (Groningen, 1994).

Toetsing

Het tentamen bestaat uit vijftien korte passages die aangevuld moeten worden, en een opdracht tot het schrijven van een betoog.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Dutch Studies.

Informatie

Bij de studiecoördinator: i.zagar@hum.leidenuniv.nl.

Aanmelden

Via U-Twist.

Blackboard

-

Opmerkingen

Aansluiting: Dit college sluit aan bij Taalverwerving I:Schrijven/Grammatica 1 (DSSG1A).
Overzicht: Elk college duurt twee uur: één uur wordt besteed aan grammaticale theorie; in het tweede uur worden de schrijfopdrachten besproken, en komen verschillende aspecten van het schrijven aan bod: formeel schrijven, opbouw van een brief, van een betoog, schrijfstijl, etc.