Studiegids

nl en

Kunst en materiele cultuur van India: Inleiding

Vak
2009-2010

Overzicht in grote lijnen van de ontwikkeling van beeldende kunst en materiele cultuur van India, vanaf de Indus beschaving (3de millennium v.Chr.) tot aan de moderne tijd. Voor elk van de geselecteerde cruciale perioden worden een kenmerkend, beeldbepalende of anderszins opvallend kunsthistorisch fenomeen besproken en geillustreerd. De serie beoogt nauw aan te sluiten op het historisch overzicht voor India, dat in het eerste jaar wordt aangeboden, en verwijst daar ook naar. De colleges kunnen echter ook onafhankelijk van het historisch overzicht worden gevolgd. De cursus biedt een basis voor kmc2, waarin de iconografie centraal staat.

Rooster

Klik hier voor het rooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Deadlines voor inschrijving:
Eerste semester: 24 augustus 2009
Tweede semester: 18 januari 2010

Aanmelden

Inschrijven via U-twist verplicht.

Leerdoelen

Bekendheid in grote lijnen met de ontwikkeling van de Indiase beeldende kunst en materiële cultuur vanaf de eerste stadsculturen in Pakistan tot aan de moderne tijd.. Bekendheid met en beginnend inzicht in thema’s en motieven in de kunst en architectuur van India, in de samenhang van de beeldende kunst, architectuur en materiële cultuur, en in de ontwikkelingen daarin in de loop der tijd. Kennismaking met het werken met de digitale beeldbank van de Faculteit Geesteswetenschappen, Digitool van de UB.

Literatuur

Vidya Dehejia, Indian art. London, Phaidon 1997

Toetsing

Schriftelijk tentamen met open vragen. Maximaal twee toetsmomenten.

Informatie

Bij de docent: Ellen Raven

Blackboard/webpagina

In de cursus wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Daarin worden aangeboden: de wekelijkse diapresentaties (in pdf formaat), digitaal studiemateriaal, weblinks, desgevraagd proeftentamens, en aankondigingen.

Overzicht

Studenten bereiden de hoorcolleges inhoudelijk voor aan de hand van de vermelde literatuur. Zonodig wordt aanvullend studiemateriaal digitaal via Blackboard aangeboden. De studenten maken gericht gebruik van relevant fotomateriaal in Digitool (UB) en andere beelddatabanken. De diapresentaties worden na afloop van het college als handout in Blackboard ter beschikking gesteld (als pdf) en behoren tot de tentamenstof.