Studiegids

nl en

Niet- officiële literatuur in de DDR

Vak
2009-2010

Toegangseis

Voor de BA-studenten Duite taal en cultuur gelden de overgangsregels die in de studiegids vermeld zijn. Voor andere deelnemers geldt dat zij over een adequate passieve kennis van het Duits moeten beschikken.

Beschrijving

Nadat de zanger Wolf Biermann er niet meer terug mocht keren, ontstond in de jaren tachtig in de DDR (vooral in Berlijn en Leipzig) een literaire scene waarbinnen teksten (vaak gedichten en vaak in combinatie met beeldende kunst) in privé-lezingen en in gestencilde vorm werden ‘gepubliceerd’. Literatuurwetenschappers in de DDR probeerden auteurs die zich in deze kringen bewogen in het officiële literaire bedrijf te integreren, terwijl hun westerse collega’s in deze schrijvers vooral een ondergrondse groep zagen, die weerstand tegen het regime zou plegen. Met de ‘Wende’ ontstond de noodzaak tot revisie van deze indeling, waar ook een waardeoordeel aan vast zat – enkele belangrijke figuren bleken jarenlang voor de geheime dienst werkzaam te zijn geweest.
In dit college wordt de niet-officiële literatuur in de DDR als sociaal, literair-historisch, politiek, esthetisch en mediaal fenomeen onderzocht en wordt expliciet ingegaan op de problematiek van de omgang met kunst/literatuur in een dictatoriaal systeem.

Leerdoelen

Studenten

  • beschikken over een globaal inzicht in en over kennis van de ontwikkeling van en de verhouding tussen de officiële en niet-officiële literatuur in de DDR;

  • beschikken over kennis van en inzicht in een smal maar representatief corpus van primair literatuur uit de niet-officiële literatuur van de DDR;

  • zijn in staat zelfstandig aan het onderwerp van het college gerelateerde niet-complexe onderzoeksvragen formuleren;

  • zijn in staat de verworven kennis en opgedane inzichten mondeling en schriftelijk voor een wetenschappelijk publiek in het Duits weer te geven.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Duitse taal en cultuur.

Onderwijsvorm

Hoorcollege en werkcollege

Toetsing

  • mondeling referaat (20%)

  • werkstuk 80%

Blackboard

Voor het ter beschikking stellen van studiemateriaal en andere informatie, voor discussiefora, het stellen van tussentijdse vragen aan docent of medestudenten etc.

Literatuur

  • Wolfgang Emmerich: Kleine Literaturgeschichte der DDR. Berlin 2000 (Erweiterte Neuausgabe; Aufbau);

  • Anthonya Visser: “_Der Prenzlauer Berg als literarisches Sammelbecken oder Wie neu war die Lyrik der ‘Jungen’_?“ In: “Blumen ins Eis. Lyrische und Literaturkritische Innovationen in der DDR. Zum kommunikativen Spannungsfeld ab Mitte der 60er Jahre. Amsterdam/Atlanta 1994 (Rodopi). Pag. 231-368;

  • Verdere literatuur wordt tijdig voor begin van het blok bekend gemaakt.

Aanmelden

Via U-Twist

Contact

Prof. dr. A. Visser

Opmerkingen

Studenten uit andere opleidingen dan Duitse taal en cultuur kunnen in het Ndl. of in het Eng. participeren.