Studiegids

nl en

Modern christendom I

Vak
2009-2010

Dit college bestaat uit twee delen van elk zes colleges: in het eerste deel (A) staat het wereldchristendom centraal, in het tweede deel (B) het westers christendom.
In het eerste deel (A) van het college Modern christendom wordt aan de hand van recent-verschenen wetenschappelijke literatuur een aantal thema’s uit de recente geschiedenis van het wereldwijde christendom behandeld. De verspreiding van het christendom als gevolg van missie/zending, nieuwe bewegingen als pinksterkerken en onafhankelijke kerken, christendom in relatie tot kolonialisme en post-kolonialisme, relaties tussen de verschillende denominaties, en de relaties met andere godsdiensten komen daarbij aan de orde. Degenen die in het bijzonder in wereldchristendom zijn geïnteresseerd, wordt aangeraden parallel ook het werkcollege Modern wereldchristendom te volgen.

Het tweede deel (B) biedt allereerst een algemene introductie tot de geschiedenis van het moderne christendom in het Westen in de 17e en 18e eeuw, met nadruk op de impact van de filosofie van Descartes, Spinoza, Hobbes en andere vooraanstaande denkers op theologie en kerk; en in de tweede plaats een nadere kennismaking met de geschiedenis van de vroomheid in de 17e en 18e eeuw. Bijzondere aandacht zal worden gegeven aan stromingen als het pi?sme en de Nadere Reformatie, de opwekkingsbewegingen in Engeland en Noord-Amerika, het ontstaan van conventikels e.d.

Doelstelling

*Studenten zijn na afronding bekend met de belangrijkste verschijningsvormen van het wereldwijde christendom (orthodox, roomskatholiek, protestants en pentecostaal), in hun onderlinge relaties en tegen de achtergrond van historische ontwikkelingen (in het bijzonder globalisering en kolonialisme) en de hedendaagse, veelal interreligieuze, context. *Na afronding van deel B zijn zij bekend met belangrijke stromingen en hun vertegenwoordigers uit de geschiedenis van het moderne christendom in Europa en Noord-Amerika tussen 1650 en 2000. Tevens hebben zij kennis gemaakt met enkele fundamentele thema’s uit deze periode. Zij zijn in staat om deze thema’s in een bredere culturele en sociale context te plaatsen. Zij hebben geleerd om bronnen en secundaire literatuur kritisch te analyseren.

Onderwijsvorm

Het college is een interactief hoorcollege op basis van gezamenlijke lezing van het boek van Jenkins. Dit deel wordt afgesloten met een take-home tentamen, incl. samenvatting, van het bestudeerde boek. Dit tentamen wordt besproken op het laatste college dat niet op 13 oktober (dat college vervalt), maar op 20 oktober staat gepland.
Inleveren paper: maandagochtend 19 oktober, 10.00 a.m.

Toetsing

Tentamen, presentatie en werkstuk.
Inleveren paper: maandagochtend 19 oktober, 10.00 a.m.

Literatuur

Deel A: Philip Jenkins, The New Faces of Christianity. Reading the Bible in the Global South (Oxford: Oxford University Press 2006) B:

Deel B: W.R. Ward, Christianity under the Ancien Regime 1648-1789, Cambridge University Press, 1999 ISBN 9780521556729

Toelating

Afgerond college Geschiedenis van het christendom (propedeuse, zie E-gids)

Opmerkingen

Het college kan samen met de eerstejaarscursus Geschiedenis van het christendom (voorjaar), het Werkcollege wereldchristendom (najaar) en het college Rituelen en symbolen van het christendom (voorjaar) deel uitmaken van een bachelorkeuzevak ‘Wereldchristendom’ (zie onder bachelorkeuzevakken). Ook kan het deel uitmaken van een minor Geschiedenis van het christendom.