Coordinator:
J. Pronk. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de docent van dit vak. Te bereiken via jljpronk@gmail.com
Doel en inhoud van de cursus
In deze cursus worden een aantal hoofdlijnen van de economische theorie (zowel micro als macro) behandeld en wordt een blik geworpen op de daaruit af te leiden beleidsconclusies. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: monopolie en monopolistische concurrentie, oligopolie, mededingingsbeleid, bemoeigoederen en collectieve goederen, handelspolitiek, inkomenspolitiek, geldmarkt en geldhoeveelheid, nationaal inkomen en economische politiek.
Om diegenen die het VWO-vak Economie niet in het pakket hebben gehad, toch in staat te stellen de cursus met goed gevolg te doorlopen, begint deze gewoon bij het begin. De verschillende thema’s worden echter dieper uitgewerkt dan op het VWO.
Onderwijsvormen:
Voor de cursus Inleiding Economie wordt onderwijs aangeboden in de vorm van zeven hoorcolleges. Op de hoorcolleges worden de hoofdlijnen van de economische theorie en een aantal toepassingen gepresenteerd. Waar mogelijk wordt aansluiting gezocht bij actuele economische ontwikkelingen en problemen.
Studiemateriaal:
P.J. Eijgelshoven, A. Nentjes en B.C.J. van Velthoven, Markten en Overheid, Stenfert Kroese, Groningen, 4e druk, 2004; hoofdstukken 6-11, 15-16
G.E. Hebbink en B.C.J. van Velthoven, Macro-economie en Stabilisatiepolitiek, Stenfert-Kroese, Groningen, 5e druk; hoofdstukken 2,4,7,8.
Toetsing:
Het tentamen zal bestaan uit 30 multiplechoice vragen. Tijdens het laatste hoorcollege zullen enkele voorbeeldvragen besproken worden.
Ingangseis:
Geen
Rooster:
Hoorcolleges: woensdag 3/2 – 17/3 van 11-13u in zaal: 1A-20
Tentamen:
Dinsdag 23 maart 2010 van 13-16u in het USC
Herkansing:
Maandag 14 juni 2010 van 9-12u in het USC
Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 20 januari 2010.