Studiegids

nl en

Publiek Management

Vak
2009-2010

Publiek Management
In dit vak maken de studenten kennis met theorie over organisaties en met vraagstukken van organisatie en management van organisaties in de publieke sector.
In dit vak richten we ons specifiek op organisaties in de publieke sector. Aan de orde komen vragen als: Hoe is het openbaar bestuur georganiseerd? Welke problemen doen zich voor bij de organisatie van het openbaar bestuur en welke aanbevelingen geeft de organisatieliteratuur om die problemen aan te pakken? Bij de interne organisatie en het management van het openbaar bestuur komen onderwerpen als de structuur en cultuur en machtsprocessen binnen organisaties aan bod. We besteden uitvoerige aandacht aan de politiek-bestuurlijke en maatschappelijke context van organisaties in de publieke sector. Tevens komt de organisatie van het ambtelijk apparaat ter sprake. We gaan in op (veranderingen van) de omvang, samenstelling en werkwijze van het ambtelijk apparaat in Nederland en andere westerse staten.

Thema’s die worden besproken, zijn:

  • De vage scheidslijn privaat – publiek in de organisatie van het openbaar bestuur – Manieren van organiseren van publieke dienstverlening – De human relations benadering in publieke diensten – De samenstelling van het openbaar bestuur, op basis van verdienste of representativiteit – De discussie omtrent groei en omvang van overheid en openbaar bestuur – Bureaupolitiek als interne beleidsconcurrentie en de spanning tussen politiek en bureaucratie enerzijds en invloed van belangengroepen anderzijds – Ambtelijke verantwoordelijkheden en ethiek – Nieuwe moderne bestuursstijlen (NPM, verzelfstandiging, participatie van burgers in openbaar bestuur en invloed van internationalisering)

Coordinator:
Dr. F. M. van der Meer

Onderwijsvormen:
Hoorcolleges en werkcolleges (werkcolleges zijn verplicht voor alle studenten: monodisciplinair, major én minor variant). Keuzevakstudenten volgen alleen de hoorcolleges.

Studiemateriaal: – Robert B. Denhardt, Theories of public organization, Belmond, California, latest edition. – B. Guy Peters, The politics of bureaucracy, London, latest edition.

Toetsing:
Participatie en opdrachten in de werkgroepen (25%) en een tentamen (75%). Alle onderdelen moeten afzonderlijk met een voldoende (dat wil zeggen tenminste 5.5) zijn beoordeeld.

Ingangseis/advies:
Geen

Rooster:
Hoorcolleges: Dinsdag 6/4 in zaal Gorlaeus, zaal: 01; 18/5 in SC-01 van 11.00-13.00 uur.
Werkgroepen: Zie Blackboard.

Tentamen:
Maandag 7 juni 2010 van 9-12u in het USC.

Herkansing:
Woensdag 23 juni 2010 van 9-12u in het USC.

Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster. Laatste wijziging: 5 maart 2010.