Studiegids

nl en

Wetenschapsfilosofie

Vak
2009-2010

Wetenschapsfilosofie

Welke ideeën over de werkelijkheid en kennisverwerving liggen ten grondslag aan de bestuurskunde? Hoe kunnen bestuurskundigen het openbaar bestuur onderzoeken? Centraal staat de vraag wat voor wetenschap de bestuurskunde is. Het vak Wetenschapsfilosofie & Grondslagen van de Bestuurskunde heeft als rode draad kennistheoretische vraagstukken: de ontwikkeling van het vakgebied, de opvattingen over kennisverwerving en de uitgangspunten op basis waarvan het object van onderzoek begrepen wordt. Om deze complexe materie te behandelen wordt enerzijds een algemene inleiding op de filosofie van de sociale wetenschappen geboden en anderzijds specifiek gekeken naar de aard en ontwikkeling van de bestuurswetenschappen, in het bijzonder de bestuurskunde.

De hoorcolleges bieden een algemeen overzicht van de hiervoor geschetste thematiek. De studenten moeten daarnaast zelfstandig de literatuur bestuderen waarin, naast een algemene inleiding in de sociale wetenschappen, een overzicht van de diversiteit aan opvattingen binnen de bestuurskunde centraal staat. Van de student wordt verwacht dat deze na afronding van dit vak algemene kennis heeft van de thematiek, de basisbegrippen kent en de verschillende perspectieven op de bestuurskunde kan duiden.

Coordinator:
Prof. dr. M.R. Rutgers

Onderwijsvormen:
Hoorcolleges en literatuurstudie

Studiemateriaal:

  • M. Hollis, The philosophy of social science. An introduction, Cambridge, 1994 (Een eerdere versie van dit boek is ook toegestaan)

  • Rutgers, M.R. (2004). Grondslagen van de bestuurskunde. Historie, begripsvorming en kennisintegratie. Bussum: Coutinho. Deel III (deel I & II zijn in de propedeuse behandeld)

  • Reader (digitaal)

Toetsing:
MC en Open boek tentamen

Ingangseis/advies:
Propedeuse

Rooster:
Hoorcolleges: donderdag 4/2 – 18/3 van 9-12u in Gorlaeus, zaal: 02

Tentamen:
Woensdag 24 maart 2010 van 13-16u in SA-41 en 1A-20.

Herkansing:
Dinsdag 15 juni 2010 van 13-16u in zaal: Gorl.03

Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 30 jmaart 2010.