Studiegids

nl en

Milieus van Ontwikkeling

Vak
2009-2010

Coördinatie

Dr. José C.M. van Santen

Doelstelling en inhoud

Ontwikkeling is een veel bediscussieerde term sinds de wereld – in 1948 – is onderverdeeld in ontwikkelde en onderontwikkelde landen. Ontwikkelingssamenwerking vindt zijn oorsprong in ‘het westen’, maar inmiddels zijn er vele andere actoren – bijvoorbeeld de Midden Oosten olielanden en China – op het geopolitieke toneel gekomen die eveneens een beleid ten behoeve van onderontwikkelde landen initiëren. Wat betekent dat voor de internationale verhoudingen? In dit college gaan we niet meer uit van de ruimtelijke scheiding tussen Eerste en Derde Wereld, maar uiteraard besteden we wel aandacht aan de historische en theoretische context van de term ontwikkeling en de daaraan verbonden praktijk en beleid. Daarvoor zullen we eveneens een excursie naar een Medefinancieringsorganisatie (MFO – Cordaid) en naar DGIS/Buitenlandse Zaken maken.

Belangrijk is ook om te laten zien wat ontwikkeling concreet inhoudt in verschillende contexten omdat ontwikkeling immers ‘ergens’ plaats vindt: op het platteland, dan spreken we van rurale ontwikkeling; in de steeds groeiende metropolen, dan spreken we van stedelijke ontwikkeling. Die twee zijn, in onze geglobaliseerde wereld, echter ook onlosmakelijk met elkaar verbonden, hoe ziet die relatie eruit? Hoe past de mens zich aan de ‘natuur’ en klimatologische omstandigheden aan of hoe (her)vormt men deze? En welke ruimte blijft er met al die ‘ontwikkeling’ eigenlijk over voor al het andere leven op aarde: de zoogdieren, de vissen, de vogels, enz… Hoe heeft men binnen de antropologie en binnen de ontwikkelingssociologie daarover nagedacht nu het ‘milieu’ noodzakelijkerwijze weer zo hoog op de agenda staat? Met deze oriëntatie module wordt aan studenten een basis aangeboden voor verdere uitdieping van deze thema’s voor het derde jaar.

Onderwijsvormen

College en bezoek aan ontwikkelingsorganisaties en een ministerie: 20 uur = 30 sbu
Observeren en maken van opdrachten (practica) 15 pp. = 95 sbu
Literatuur 930 pp = 155 sbu

Totaal 280 sbu (10 ECTS)

Studiemateriaal

  • James C. Scott: Seeing like a State. New Haven/London: Yale University Press, 1996.

  • José van Santen (ed.): Development in Place: Perspectives and Challenges. Amsterdam: Aksant, 2008.

  • Marc Edelman and Angelique Heugerud (eds.). The Anthropology of Development and Globalization. From Classical Political Economy to Contemporary Neoliberalism. Malden/Oxford/Victoria: Blackwell Publishing Ltd, 2005.

Toetsing

Verplichte deelname aan en actieve bijdrage en inbreng in de colleges; opdrachten; schriftelijk tentamen over collegestof en literatuur.

Toelichting:
Het schriftelijke tentamen wordt afgenomen op 27 mei 2010, 13-16 uur, plaats SB45. De herkansing vindt plaats op 17 juni 2008, 13-16 uur, plaats 1A11.
Er worden vijf kleine opdrachten verstrekt. Vier ervan zijn schriftelijk en op Blackboard vermeld. De cijfers voor deze vier opdrachten maken 50 % van het eindcijfer uit. Het tentamen maakt eveneens 50 % uit van het eindcijfer. Beide dienen voldoende te zijn.

Rooster

De colleges vinden plaats van 6 april t/m 20 mei 2010, op dinsdag- en donderdagochtend van 11.00 tot 13.00 in zaal 5A37 (dinsdagen) en 1A33 (donderdagen), Pieter de la Court gebouw.
Er is géén college op 13 mei 2009 &i.v.m. feestdag.
Twee colleges zullen worden gegeven bij Cordaid, Lutherseburgwal 10, te Den Haag.
Een college zal plaatsvinden op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, te Den Haag (naast het Centraal Station). Vanwege veiligheidsmaatregelen dient een lijst met deelnemers tevoren aan het Ministerie te worden overhandigd. Men dient een identiteitsbewijs te kunnen overleggen. Verzamelen: Station Leiden voor 9.00 uur.

Tentamen: 27 mei 2010, 13-16 uur, plaats SB45.
Herkansing: 17 juni 2008, 13-16 uur, plaats 1A11.

Ingangseis/advies

De cursus is in principe voor studenten van het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Bij hoge uitzondering worden in overleg met de docenten ook andere studenten toegelaten.

Inschrijving

Inschrijving op het secretariaat CA-OS, kamer 3A19, tel. 5273469, vóór 15 maart 2010.