Studiegids

nl en

Stages CA-OS

Vak
2009-2010

Stage is géén verplicht onderdeel van de bachelor CA-OS maar kan in plaats van thematische modules worden gedaan. Stages kunnen niet het binnenlands leeronderzoek vervangen.

Coördinator

Dr. Rivke Jaffe, kamer 3A40, tel. 071-527 3465, e-mail: rjaffe@fsw.leidenuniv.nl

Inhoud

Een stage is een leerperiode waarin de student bij een organisatie een bepaalde, vooraf omschreven taak uitvoert. De stagetaak moet serieus zijn, dat wil zeggen een beroep doen op de intellectuele vermogens en vakkennis van de student, en moet passen in de specialisatie of beroepsplannen van de student. De stage kan binnen het bachelor programma CA/OS worden gehonoreerd als bijvak ter zwaarte van 20 ECTS onder de naam ‘stage bij (naam organisatie)’, wanneer aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan. De stage wordt in beginsel door de student zelf georganiseerd. De stage kan zowel in het binnenland als in het buitenland plaats vinden.

Toetsing

Om het studieonderdeel ‘stages’ te voltooien, moet een student de volgende onderdelen afronden:

  • Van te voren moet er een stageplan van 1 á 2 blz. worden ingediend bij de stagecoördinator. Dit plan moet voldoen aan de stagevereisten (zie hieronder) en de volgende elementen bevatten:

    1. naam van de organisatie, met toelichting over activiteiten van de organisatie,
    2. periode van de stage, waarbij vermeld wordt om hoeveel uur per week (fulltime/parttime) het gaat,
    3. vermelding van beschikbaarheid fysieke werkplek binnen de organisatie,
    4. naam van de stagebegeleider binnen de organisatie,
    5. stageopdracht: omschrijving met toelichting over het academische element,
    6. verband met de opleiding CA/OS: hoe is de stage relevant voor de ontwikkeling van een student CA/OS, en hoe levert de student CA/OS vanuit zijn/haar achtergrond een zinvolle bijdrage aan de organisatie.
  • Na goedkeuring door de stagecoördinator moet ook een exemplaar van het stageplan worden ingediend bij de studiecoördinator.

  • De student moet een stage voltooien binnen minimaal drie maanden bij een full-time aanstelling (38-40 uur per week), of zes maanden bij een part-time aanstelling (18-20 uur per week).

  • Na afloop van de stage moet een stageverslag ter goedkeuring bij de stagecoördinator worden ingeleverd. De studiepunten worden toegekend na goedkeuring van het stageverslag. Dit verslag moet drie elementen bevatten: een chronologisch verslag van alle ondernomen activiteiten (bijv. week per week), plus een reflectie op de stage zelf (ca. 5 blz. in totaal), het academische element (bijv. een kopie van het onderzoeksrapport), een ondertekende brief van de stagebegeleider waarin wordt verklaard dat de student zijn/haar taken naar voldoening heeft uitgevoerd. Als de stagecoördinator het verslag heeft goedgekeurd, worden de studiepunten toegekend. (Er wordt geen cijfer toegekend maar een beschrijvende beoordeling: “voldoende” of “onvoldoende”.)

Stagevereisten

  • Een organisatie die bereid is je een stageplek te geven. Dit wil zeggen zowel een fysieke werkplek bij de organisatie als een concrete stageopdracht. Binnen deze organisatie moet er een formele stagebegeleider zijn, die verantwoordelijk is voor het verloop van de stage. (Voor actueel aanbod van stageplaatsen zie het prikbord tegenover kamer 4A01.)

  • De stage moet verband houden met de opleiding CA/OS – de student moet er iets relevants van opsteken, en moet iets zinvols bijdragen aan de organisatie vanuit kennis en ervaringen die zijn opgedaan tijdens de studie. De stage moet een academisch element bevatten, bijvoorbeeld een onderzoek, literatuurstudie, projectevaluatie of organisatieanalyse waaraan de organisatie behoefte heeft. De concrete overeengekomen taak moet vooraf door de stagecoördinator zijn goedgekeurd. Als de stagiair in teamverband met andere stagiairs aan een project werkt, moet dit van te voren worden gemeld. Het is ook aanbevolen om een stagecontract op te stellen met de stagebegeleider binnen de organisatie, waarin afspraken over taken, werktijden, eventuele stagevergoeding, enz. staan opgesteld.

  • De stage moet drie maanden duren. De stage mag zowel in het binnenland als in het buitenland plaatsvinden. De stage mag wel parttime uitgevoerd worden, bijvoorbeeld zes maanden 20 uur per week. Een parttime stageverband is bij een stage in Nederland vaak wenselijk, omdat de stage dan met onderwijsverplichtingen gecombineerd kan worden.

Stageverslag
De studiepunten worden toegekend na goedkeuring van het stageverslag. Dit verslag moet drie elementen bevatten:

  • een chronologisch verslag van alle ondernomen activiteiten (bijv. week per week), plus een reflectie op de stage zelf (ca. 5 blz. in totaal),

  • het academische element (bijv. een kopie van het onderzoeksrapport),

  • een ondertekende brief van de stagebegeleider waarin wordt verklaard dat de student zijn/haar taken naar voldoening heeft uitgevoerd.

Als de stagecoördinator of stagebegeleider het verslag heeft goedgekeurd, worden de studiepunten toegekend. (Er wordt geen cijfer toegekend maar een beschrijvende beoordeling: “voldoende” of “onvoldoende”.)

N.B: Financiën

Studenten die een stage in het buitenland willen doen, kunnen ook aanspraak maken op verschillende subsidies en fondsen. Voor informatie kunnen ze zich wenden tot de relevante pagina van de website Studeren in het Buitenland .