Studiegids

nl en

Internationale migratie en transnationalisme

Vak
2009-2010

Deze cursus kan worden gevolgt als onderdeel van de BA specialisatie Global Connections.
(onderdeel van BA Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie)

Leerdoel

De cursus biedt gedegen kennis over internationale migratie en transnationalisme en de uitdagingen die deze processen vormen voor participatie in het land van vestiging en het (voormalige) land van herkomst. Studenten worden geïntroduceerd in de belangrijkste theorieën concepten omtrent deze thema’s en de interdisciplinaire debatten die hieraan zijn verbonden. Doormiddel van presentaties, discussies en het voorbereiden van vragen leren studenten abstracte theorie toepassen op concrete voorbeelden uit de literatuur en de praktijk, zoals het dagelijkse nieuws en eigen ervaringen.

Inhoud

Als gevolg van internationale migratie en de vestiging van individuen en gezinnen in verschillende landen onderhouden migranten en hun nakomelingen op grote schaal contacten met het (voormalige) land van herkomst. Processen van globalisering, zoals nieuwe communicatie technologieën transportmiddelen, lijken de mogelijkheden te vergroten. In de landen van vestiging groeit de zorg over de gevolgen van deze zogenaamde transnationale contacten. Belemmert dit integratie? Worden buitenlandse invloeden geïmporteerd die niet alleen het leven van migranten beïnvloeden, maar ook binnenlandse en buitenlandse politiek bepalen? En wat betekent het voor de landen van herkomst als een groot deel van de bevolking emigreert?

Naast deze maatschappelijke discussies, is er de afgelopen decennia een groeiende aandacht voor deze processen in het veld van migratie en etnische studies. Theoretische benaderingen over internationale migratie, integratie en transnationalisme worden herzien. Ook discussies over onderzoeksmethoden naar migratie in de context van transnationalisme en globalisering staan centraal. Multi-sited veldwerk vervangt in toenemende mate het klassieke antropologische veldwerk waarbij de onderzoeker op één plek blijft. Binnen migratiestudies transnationaliseren onderzoekers steeds vaker mee met zijn/haar onderzoeksobjecten, zowel fysiek als virtueel.

Het eerste deel van de cursus biedt een introductie over theoretische en methodologische benaderingen van internationale migratie en transnationalisme. In het tweede deel worden deze theorieën toegepast op specifieke sociale, culturele en politieke transnationale activiteiten zoals, transnationaal trouwen, steuncampagnes aan politieke partijen en online discussiefora van vluchtelingen. Aan de hand van bestaande literatuur, actuele maatschappelijke vraagstukken en eigen observaties bediscussiëren studenten implicaties van migratie en transnationalisme voor burgerschap en participatie in zowel de landen van vestiging als de (voormalige) landen van herkomst.

Coördinator

Dr. Lisa Nell: lnell@fsw.leidenuniv.nl ; room nr. 3A31 (Pieter de la Court Building)

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege 26 uur (39 sbu)

  • Werkgroep 13 uur (26 sbu)

  • Literatuur 900 blz (150 sbu)

  • Paper 4500 woorden (65 sbu)

Totaal: 280 sbu (10 ECTS)

Studiemateriaal

  • Stephen Castles and Mark J. Miller (2009) The Age of Migration. International Population Movements in the Modern World. Fourth Edition. Hampshire: Palgrave McMillan. (290 blz.)

  • Brettell, Caroline (2003) Anthropology and Migration. Essays on Transnationalism, Ethnicity, and Identity. Walnut Creek: AltaMira Press. (201 blz.)

  • Reeks nader aan te kondigen artikelen (409 blz.)

Toetsing

  • Actieve participatie in hoorcolleges en werkgroepen dmv voorbereiden van vragen over de wekelijkse literatuur en bijdragen aan discussie (10%)

  • Presentatie (15%)

  • Take-home tentamen (25%) op 25 maart

  • Paper (50%)

Rooster

  • Colleges: donderdag 4 februari t/m 6 mei 2010, 10–13 uur, zalen 1A47 (4 febrauri t/m 18 maart) en 1A11 (1 april t/m 6 mei)

Blackboard

Het gedetailleerde programma van de cursus zal eind augustus 2008 op Blackboard beschikbaar zijn.

Inschrijving

  • BA studenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie:
    Inschrijving mogelijk via het secretariaat CA-OS, kamer 3A19, tel. 5273469, e-mail: secrcaos@fsw.leidenuniv.nl, tussen 30 november 2009 en 22 januari 2010.

  • International exchange students:
    For application please follow regular procedure through International Office , or contact the departmental coordinator N. Osterhaus-Simic.