Studiegids

nl en

Literatuur van de Duitse Vormärz

Vak
2010-2011

Toegangseisen

3e jaars niveau; Niet-germanisten dienen minimaal over een goede passieve taalvaardigheid te beschikken.

Beschrijving

Vormärz ist die Bezeichnung für die Epoche vor der Märzrevolution von 1848, die (nicht unumstritten) etwa 1830 mit der französischen Julirevolution beginnt. Die Literatur dieser Zeit ist gekennzeichnet durch Einbeziehung von Themen und Motiven der gesellschaftlichen Modernisierung (z.B. Industrialisierung, Demokratisierung, soziale Gerechtigkeit) sowie durch die Ablösung tradierter und die Suche nach neuen literarischen Ausdrucksmöglichkeiten. Wir lesen eine Reihe repräsentativer Texte.

Vormärz is de naam van de literaire periode tussen ca. 1830 en de (maart-)revolutie van 1848. In de Duitse literatuur van deze tijd vinden wij onderwerpen die te maken hebben met de maatschappelijke modernisering, zoals industrialisering, democratisering en sociale rechtvaardigheid. Men zoekt naar nieuwe literaire vormen die de tradities van de Kunstperiode kunnen vervangen. Wij lezen een aantal representatieve teksten.

Leerdoelen

Het interpreteren en contextueren van een aantal exemplarische literaire en niet-literaire teksten die vanwege hun chronologische en intellectuele positionering na de Kunstperiode tal van aanknopingspunten bieden naar de literatuur en de sociale geschiedenis van de 18e t/m de 20e eeuw. Door de werkwijze in een kleine werkgroep leert de student vragen te stellen aan de tekst, – een onmisbare voorbereiding voor een bachelor- en masterscriptie.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Duitse taal en cultuur.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Blackboard

Er wordt in de cursus gebruik gemaakt van Blackboard voor het ter beschikking stellen van studiemateriaal en andere informatie, voor discussiefora, het stellen van tussentijdse vragen aan docent of medestudenten etc.

Literatuur

De literatuurlijst staat ruim van tevoren op de website

Aanmelden

Via uSis.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte-onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Contact

Dr. K.F. Gille tel. 023-527 41 65 ### Opmerkingen

Studenten uit andere opleidingen dan Duitse taal en cultuur kunnen in het Nederlands of in het Engels participeren.