Studiegids

nl en

Cultuur & Internationaal Management

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Om te kunnen starten met dit vak moet je in ieder geval het basisvak Inleiding Wereldeconomie en Intercultureel Management met een voldoende hebben afgerond.

Beschrijving

Cultuur & Internationaal Management richt zich op de invloed van cultuur op het gebied van internationaal management. Cultuur wordt daarbij in deze cyclus op een drietal manieren bekeken. In de eerste plaats gebruiken we studies waarin verschillende nationale culturen worden getypeerd. Dit is een uitbreiding op theorieën van onder andere Hofstede en Trompenaars die nationale culturen als uitgangspunt nemen. Zo kunnen we als voorbeeld nagaan wat in de literatuur wordt aangegeven als ‘de culturele identiteit van bijvoorbeeld de Verenigde Staten ’. Studenten krijgen vervolgens de keuze uit een aantal case studies en dienen zelf een onderzoek te doen waarbij vragen aan bod komen als: ‘wat is de historische oorsprong van de als typerend omschreven culturele identiteit van het gekozen land’? ‘Is er überhaupt sprake van zo’n culturele identiteit’? ‘Wat leren we uit de nuances of aanpassingen die gemaakt moeten worden over de vermeende nationale culturele identiteit voor de toepasbaarheid van het begrippenapparaat van studies zoals die van Hofstede en Trompenaars’?
Een tweede benadering van de invloed van cultuur in de internationale context is als we kijken naar specifieke vormen van handelen van nationale en internationale instituties. We stellen daarbij de vraag hoe cultuur een rol speelt bij de verschillende ‘variaties of capitalism.’ De bekendste voorbeelden daarvan zijn het Rijnlandse model, het Angel-Saksische model en tegenwoordig natuurlijk ook het Chinese model van staatskapitalisme.
Een derde vorm van de invloed van cultuur is als we dat toepassen op bedrijfsniveau. Hier gaan we in op de vraag of verschillen in organiserende principes bij fucntionele gebieden als bijvoorbeeld strategie, HRM , of marketing zijn terug te voeren op de invloed van culturele kenmerken. Centrale vragen daarbij zijn dan of die verschillen veroorzaakt worden door verschillen in nationale cultuur of dat er andere aspecten van cultuur een rol spelen.

Leerdoelen

De belangrijkste doelstelling is dat de student niet alleen leert welke theorieën worden toegepast maar dat hij ook kritisch leert te kijken naar de toepasbaarheid van deze theorieën en de debatten die daarover worden gevoerd in de literatuur.
In de tweede plaats wordt de student aangemoedigd zijn eigen kritische denkvermogen te stimuleren door zelfstandig extra literatuur te zoeken.
In de derde plaats leert de student de informatie zodanig te ordenen dat hij er een goede presentatie (zowel schriftelijke als mondeling) over kan geven

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de site van de PraktijkStudies.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Schrijven van cases en houden van presentatie.

Blackboard

Er wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Literatuur

  • Schneider, Susan C en Barsoux, Jean-Louis (2003 of laatste druk), Intercultureel Management Pearson/Prentice Hall. ISBN: 90-430-0706-4NB: Ook de Engelse uitgave is toegestaan

  • Extra literatuur

Aanmelden

Aan het einde van het eerste semester krijg je bericht van het secretariaat over aanmelding.

Contact

Bij de docent G. Eisenloeffel of bij het secretariaat PraktijkStudies