Studiegids

nl en

International Business & Management

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Om te kunnen starten met dit vak moet je het basisvak Inleiding Wereldeconomie en Intercultureel met een voldoende afgerond hebben.

Beschrijving

Deze collegecyclus bestaat uit twee blokken. Het eerste blok heeft als doelstelling de student kennis te laten nemen van de meest actuele literatuur en debatten op het gebied van de ontwikkelingen in de wereldeconomie en internationaal management. Ieder nieuw onderdeel zal worden geïllustreerd door een actuele gevalstudie (een case). Iedere case wordt door een of meerdere studenten voorbereid door middel van een paper en een presentatie. Van de overige studenten wordt verwacht de aangegeven literatuur gelezen en bestudeerd te hebben. Belangrijkste thema’s die worden behandeld zijn onder andere de discussie over het fenomeen globalisering en de debatten over de rol van de staat en op de positie die de zogeheten Trans National Corporations (de multinationals) spelen in het proces van vermeende globalisering.
Dit blok is opgezet als een combinatie tussen een hoorcollege en een werkcollege. Er is geen schriftelijk tentamen.
In het tweede blok doen de studenten een eigen onderzoek naar het strategisch management van een TNC in de context van de globaliserende wereldeconomie. De studenten kiezen daarbij een onderneming uit een van de in literatuur besproken sectoren.
In het onderzoek dient allereerst aandacht te worden besteed aan de context waarin internationaal ondernemen plaatsvindt. Daarnaast komen meer specifieke strategische thema’s aan bod die met internationaal ondernemen te maken hebben zoals:

  • waarom internationaliseren?

  • hoe dient een entree strategie er uit te zien?

  • wat is de relatie met de home nation en de host nation?

  • hoe wordt samengewerkt met andere bedrijven en wat voor vorm nemen lokale netwerken in?

  • welke structuur kiest de onderneming voor de coördinatie van haar internationale activiteiten?

  • Ook de consequenties van internationaal ondernemen op maatschappelijke vlak en milieu gebied dienen aan bod te komen.

Leerdoelen

Als uitgangspunt geldt dat de student niet alleen leert welke theorieën worden toegepast maar dat hij of zij ook kritisch leert kijken naar de toepasbaarheid van deze theorieën en de debatten die daar over worden gevoerd in de literatuur.
In de tweede plaats wordt de student aangemoedigd zijn of haar eigen kritische denkvermogen te stimuleren door zelfstandig extra literatuur te zoeken.
In de derde plaats leert de student de informatie te ordenen en er een goede presentatie over te geven.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de site van de PraktijkStudies

Onderwijsvorm

Hoor/ werkcollege

Toetsing

Paper.

Blackboard

Bij deze cursus wordt gebruik gemaakt van blackboard.

Literatuur

Dicken, Peter (2007), Global Shift, mapping the changing contours of the world economy (5e druk), London: Sage Publications

Aanmelden

Aan het einde van het eerste semester krijg je bericht van het secretariaat over aanmelding.

Contact

Bij de docenten G. Eisenloeffel of J. Touwen .