Studiegids

nl en

MPS en Toezicht

Vak
2010-2011

Gebruikelijk is de publieke sector op te delen naar de te onderscheiden hoofdtaken: beleid, uitvoering en toezicht. In de reeks colleges zal de focus liggen op de wereld van het overheidstoezicht i.h.b. door inspecties. De ontwikkeling van de functie en de organisatie van het “toezicht vanwege de overheid” komt ruimschoots aan de orde. Daarbij wordt de relatie gelegd met de ontwikkeling van de rol van de overheid in onze samenleving en de veranderingen die zich daar in voordoen. Gegeven het feit dat we het over toezicht hebben gaat het natuurlijk over de ontwikkeling in de regulering en besturing (Governance!).

Coördinator / Docent
Dhr. Mertens is Lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en Hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Voorheen o.a. werkzaam geweest als Inspecteur-generaal van het Onderwijs (1996 – 2000) en als Inspecteur-generaal van Verkeer en Waterstaat.(2000 – 2005). Was eerder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en aanvaardde het ambt met de rede getiteld:
Vriendelijk converseren en krachtig optreden; over vakmanschap in de beleidsadvisering. (Rotterdam, 1996). Zijn ambt aan de Technische Universiteit Delft aanvaardde hij met de rede Toezicht in een polycentrische samenleving . (Delft 2006).

Doelstelling
Leren redeneren over de samenhangen tussen overheidstaken, organisatie van die taken en handhaving. Kennis te verkrijgen over de inrichting van de Nederlandse overheid en de ontwikkelingen die deze doormaakt.

Onderwijsvormen
College met interactie; behalve het eerste college en de laatste bijeenkomst zijn de bijeenkomsten gebaseerd op een casus.

Studiemateriaal
Er is een reader beschikbaar; elke bijeenkomst wordt een verwijzing naar een onderdeel van de reader gemaakt.

Toetsing
NNB

Ingangseis
Geen

Rooster
29-03-2011 tot en met 24-05-2011 van 20.00-22.00 uur in zaal SH 01 op locatie Stichthage 13de etage – Koningin Julianaplein 10 Den Haag

Let op ! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster
Laatste wijziging: 1 Juli, 2010