Studiegids

nl en

Publieke Waarden

Vak
2010-2011

Wat zijn de publieke waarden die door overheden en ambtenaren (kunnen of moeten) worden beschermd en bevorderd? Eén categorie van publieke waarden die direct van belang lijkt, is die van constitutionele waarden of regime values. Zijn de waarden van de staat niet bij uitstek neergeslagen in grondwetten? Ingegaan zal worden op de herkomst en betekenis van het begrip public value(s) zelf en variaties daarop. Het is gebruikelijk publieke waarden te contrasteren met private waarden, maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide? Hoe bruikbaar is bijvoorbeeld een typische private waarde als ‘klantvriendelijkheid’ in de publieke sector? Toepassing van bedrijfsmatig denken binnen de overheid wordt vaak als een bedreiging van publieke waarden gezien. Is managerialism inderdaad een moreel probleem? Tenslotte rijst de vraag hoe publieke waarden gerealiseerd kunnen worden. Is het eigenlijk mogelijk publieke waarden te ‘managen’? Is public value management eigenlijk geen contradictio in terminis? Deze en andere vragen worden in de cursus behandeld om studenten kennis te laten verwerven van bestuurskundige opvattingen over publieke waarden en hen te leren reflecteren op publieke waarde-vraagstukken in de bestuurspraktijk.

Coordinator
Dr. P. Overeem

Onderwijsvormen
Seminar

Studiemateriaal

  • Jacobs, Jane (1992). Systems of Survival. A Dialogue on the Moral Foundations of Commerce and Politics. New York: Vintage Books.
    NB: Tijdens college gaan we uit van het Engelstalige origineel, maar u kunt ook de Nederlandse vertaling gebruiken: Handel en Bestuur: Twee Stelsels. Een Dialoog over Morele Grondslagen. 1997, uitg. Jan van Arkel (ISBN 9789062243884).

  • Andere bronnen (worden beschikbaar gesteld op de BlackBoard-site)

Toetsing
Paper(s) en presentatie

Ingangseis
Geen

Rooster
02-11-2010 tot en met 14-12-2010 van 20.00-21.30 uur in zaal 401/402, Campus Den Haag, Lange Houtstraat 5 MUV 30Nov en 14/12: college van 18.15-20.000 uur in zaal 401/402