Studiegids

nl en

Financieel Management van de Overheid

Vak
2010-2011

Doel van de cursus is inzicht te geven in de belangrijkste mechanismen en thema’s van financieel management in de publieke sector. Tijdens de colleges staan de volgende vragen centraal:

  • Welke thema’s zijn er op het terrein van financieel management vanuit de verschillende invalshoeken te benoemen?

  • Welke (wettelijke) normatiek is daarbij als achtergrond van belang?

  • Wat voor rol spelen die in het publieke debat, met name waar het gaat om de veranderingen in de sfeer van de overheid en publieke sector (reform)?

  • En welke actuele inzichten of meningen zijn daarbij van belang?

Om deze vragen op een compacte en levendige manier te presenteren is de cursus gegoten in de vorm van een seminar van verschillende gastsprekers. Allen zijn afkomstig van de postdoctorale controllersopleiding voor de publieke en non-profitsector van het Zijlstra Center for Public Control and Governance van de Vrije Universiteit te Amsterdam, maar hebben (of hadden) hun hoofdtaak in de praktijk van het financiële management in de publieke sector. Dat betekent dat u colleges krijgt van redelijk gespecialiseerde mensen met een duidelijke ervaring en een goed gevoel van de bestuurlijke praktijk.

Coordinator
Prof. dr. G.D. Minderman

Docenten
Prof.dr. G.D. (Goos) D.J. Minderman is hoogleraar Public Governance & Public Law bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn bijdrage zal met name gaan over de rijksfinanciën. Hij fungeert als hoofddocent voor dit vak en zal maximaal aanwezig zijn bij de colleges. Indien er vragen zijn gedurende de collegecyclus kunt u bij hem terecht, bij voorkeur via email: gminderman@feweb.vu.nl
Drs. E. (Edwin) Westphal MSc CPC is plaatsvervangend concerncontroller bij de Gemeente Zaanstad en is docent Management Control bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal in zijn bijdrage stilstaan bij de ontwikkelingen in de lokale overheid.
Dr. G.-Tj, (Tjerk) Budding is hoofddocent Accounting & Control van de publieke sector bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam.. Hij gaat in op de vraagstukken van de harde kant van de bedrijfseconomie in de publieke sector: de problematiek van kosten, kostprijzen en tariefbepaling.
Dr. P.M. (Pieter) Veen CPC is interne controller van de directie Hoger Onderwijs bij het ministerie van OCW en is docent en onderzoeker Management Control bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij neemt het thema management en management control onder de loep.
Prof.dr. R.H.J.M. (Raymond) Gradus is hoogleraar Bestuur en economie van de publieke en non-profitsector bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam en is directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA; daarvoor was hij directeur Financieel Economische Zaken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij publiceert wereldwijd over beleid en economie van de publieke sector. Hij gaat in op de thematiek van de scheiding tussen publiek en privaat en marktwerking in de publieke sector.
P. (Paul) Scholte RA is directeur van de departementale auditdienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hij zal de veranderingen in de auditfunctie van de publieke sector behandelen.

Onderwijsvormen
Seminars

Studiemateriaal
De literatuur bestaat uit enkele boeken; artikelen en aanvullende literatuur wordt opgenomen in een reader.
U wordt verzocht de volgende literatuur aan te schaffen:

  • Groot, T.L.C.M. & G.J. van Helden, Financieel management van non-profit¬organisaties, 5e druk 2007, Groningen: Wolters-Noordhoff, ISBN: 90 01 30013 8

De reader en andere boeken worden tijdens de eerste of tweede collegeavond uitgereikt (tegen kostprijs).
Het verdient aanbeveling als u de literatuur voor de betreffende week voorafgaand aan het college hebt bestudeerd. U herkent dat de relevante thematiek en de wijze van bevragen (en tentamineren). Het is geenszins de bedoeling dat u feiten en details uit het hoofd leert maar wel dat u met kennis van zaken omtrent de dynamiek, structuur en normatiek van het vakgebied kunt mee discussiëren.

Toetsing
Datum en locatie:
eerste kans: woensdag 8 juni van 18.30-21.30 uur in Den Haag
hertentamen: woensdag 22 juni van 18.30-21.30 uur in Den Haag

Het tentamen bevat een of meerdere casusposities of stellingen aan de hand waarvan de deelnemer zijn of haar inzicht kan laten zien. Op de tentamens is de literatuur toegestaan.
Tentamensamenstelling en correctie: prof.dr. G.D. Minderman

Ingangseis
Geen

Rooster
30-03-2011 tot en met 25-05-2011 van 18.30-20.00 uur in zaal SH01 locatie Stichthage 13de etage – Koningin Julianaplein 10 Den Haag

Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster
Laatste wijziging: 7 juli 2010