Studiegids

nl en

Literatuur en culturele identiteit

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Dit college is bij uitstek geschikt voor Dutch Studies-studenten omdat niet-Nederlanders vaak een scherp oog hebben voor verschillen die de ‘autochtonen’ niet zien (maar ook ‘allochtone’ studenten zijn uiteraard welkom).

Beschrijving

Heeft het Nederlandse volk een eigen ‘karakter’?
Tot voor kort werd die vraag door veel ontwikkelde Nederlanders afgedaan als onzinnig. Zij beschouwden zich namelijk eerder als kosmopolitisch ingestelde Europeanen die niets moesten hebben van zo’n negentiende-eeuws nationalistisch begrip als ‘volksaard’.
Maar de laatste jaren is die houding niet meer vanzelfsprekend. Meer dan ooit is de Nederlandse identiteit ook in de politiek een serieus te nemen discussiepunt geworden.

Leerdoelen

De opzet van het college is als volgt: na een korte introductie over het begrip identiteit zullen een aantal na-oorlogse Nederlandstalige gedichten en romans (onder meer van Hermans, Nooteboom, Anker) waarin de Nederlandse eigenheid (identiteit) gethematiseerd wordt, aan de orde komen.
In het tweede deel van het semester zullen de deelnemers zelf kenmerken die volgens hen typerend zijn voor de Nederlanders naar voren halen door onderzoek naar door hen gekozen Nederlandse teksten en literaire fictie of non-fictie of door middel van een vergelijking met soortgelijke teksten uit andere landen.

Rooster

Zie Collegerooster

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Het eindcijfer wordt samengesteld uit de volgende elementen:

  • bijdrage aan de groep;

  • voordracht en

  • (het belangrijkst) de werkgroepscriptie van ongeveer 15 pp

Blackboard

Van blackboard wordt geen gebruik gemaakt. Eventuele aanvullende informatie zal via hand-outs verstrekt worden.

Literatuur

  • Hermans, Ik heb altijd gelijk

  • Wolkers, Kort Amerikaans

  • Nooteboom, In de bergen van Nederland (eerdere drukken heten In Nederland )

Aanmelden

Aanmelden via uSis

Contact

Prof.dr. A.G.H. Anbeek van der Meijden