Studiegids

nl en

Een Koloniale Paradox? Mondige onderdanen en de opkomst van verenigingen en politieke partijen in de koloniale samenleving, 1850-1950

Vak
2011-2012

NB. literatuur is op 12/12 aangepast.

Toegangseisen

BSA norm en beide propedeuse Themacolleges behaald.

Beschrijving

De geschiedenis van het ontstaan van een ‘Civil Society’ in Europese samenlevingen – oftewel de opkomst van burgerlijke organisaties en verenigingen – heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen van historici. Het is duidelijk dat de organisatie en mobilisatie van burgers/onderdanen buitengewoon veel invloed kan uitoefenen op politieke besluitvorming en sociale ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als de afschaffing van de slavernij, de ‘verheffing’ van arbeidersgezinnen en antiprostitutie campagnes. Over het ontstaan, het functioneren en de invloed van burgerlijke groeperingen in de Europese koloniën is echter nog nauwelijks onderzoek gedaan. In dit college besteden we aandacht aan ontwikkelingen in Nederlands-Indië, en voor zover mogelijk kijken we ook naar Frans Indochina en Brits-Indië. Bestond er zoiets als een ‘colonial civil society’? En hoe was deze anders of hetzelfde als haar tegenhangers in Europa? Op welke manier beïnvloedden burgerlijke organisaties, verenigingen en politieke partijen elkaar? Wat was hun relatie tot de koloniale staat en welke bevolkingsgroepen werkten er samen? Welke invloed hadden wereldwijde fenomenen als de Eerste Wereldoorlog en economische crises op de organisatiedrift van koloniale inwoners? Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod in dit college. Op basis hiervan gaan we zelf een concept van koloniale verenigingsgeschiedenis ontwikkelen en diepen we een aantal sprekende voorbeelden uit.

Leerdoelen

Wordt nader bekend gemaakt.

Rooster

Zie hier

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Discussievragen inleveren, tussentijdse toets, referaat, werkstuk.

Blackboard

Ja

Literatuur

Stefan-Ludwig Hoffman, Civil Society: 1750-1914 (2006)
Van den Doel, Het rijk van Insulinde (niet meer in druk, 2ehands online verkrijgbaar bij De Slegte en Bol.com) Bossenbroek, Nederland op zijn breedst (idem)

Aanmelden

Zie aanmeldingsprocedure.

Contact

Email: Mw.dr. Annelieke Dirks.

Opmerkingen

N.v.t.