Studiegids

nl en

De Nederlandse Democratie: Politicologische Analyse

Vak
2013-2014

Omschrijving

Doelen: 1. Versterken van analytische vaardigheden, zoals het formuleren van een probleemstelling, methodologische aanpak, selectie van gevallen aan de hand van de casus Nederland. 2. Het versterken van mondelingen en schriftelijke vaardigheden.

Inhoud: In deze cursus zullen de verschillende onderdelen van het onderzoeksproces aan de orde komen, van het ontwikkelen van een onderzoeksvraag tot het rapporteren van de analyse. Het bestuderen van het onderzoeksproces zal plaatsvinden aan de hand van de casus Nederland. Het ontwikkelen van een onderzoeksopzet voor de MA thesis centraal.

Onderwijsvormen

Het onderwijs bestaat uit bijeenkomsten van twee uur. In deze bijeenkomsten zal de docent een hoorcollege over een bepaald onderwerp houden en zal de literatuur voor die week worden besproken.

Studiematerialen

Piet Verschuren, De probleemstelling voor een onderzoek, Volledige herziene druk (Houten: het Spectrum, 2011)

Piet Verschuren en Hans Doorewaard, Designing a Research Project, second edition (The Hague: Eleven International Publishing, 2010)

Een selectie van artikelen en MA theses, nader bekend te maken

Toetsing

Een aantal korte werkstukken die een analyse geven van een MA thesis; Onderzoeksopzet; Participatie (De verhouding tussen deze onderdelen moet nog bepaald worden. De onderzoeksopzet zal voor 40% tellen, de korte werkstukken 50% en participatie 10%)

Rooster

Dinsdag 3 september t/m 1 oktober, 18.00-20.00 uur in B4.01 (Schouwburgstraat – Den Haag)
Donderdag 10 oktober, 18.00-20.00 uur in B4.03 (Schouwburgstraat)
Dinsdag 15 oktober t/m 17 december, 18.00-20.00 uur in B4.01(Schouwburgstraat)
Geen college op: