Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Grafisch ontwerpen 1

Vak
2019-2020

Toegangseisen

Deelname aan een toelating bij de KABK die bestaat uit een motivatiegesprek met de betreffende docent en een beoordeling van meegebracht beeldend werk. De toelating voor Grafisch Ontwerpen 1 is op woensdag 4 september 2019. Na aanmelding wordt eind augustus contact met je opgenomen door de KABK.

Specifieke informatie over de toegangseisen voor dit vak: De studenten tonen een portfolio voordat ze aan de cursus beginnen. Hoewel het uiteraard van pas kan komen, zijn de studenten niet verplicht technische vaardigheden te bezitten van de gebruikelijke grafische software van Adobe’s Creative Suite. Wat wel noodzakelijk is te bezitten is de mogelijkheid om gedachten en ideeën op een beeldende wijze te visualiseren. Zowel beeld als taal moet op verschillende manieren kunnen worden vertaald. Een zeker talent is gewenst. Wat dit inhoud is niet gemakkelijk te definiëren en dit benoemen zou eindeloos duren. Hoe dan ook, een aantal technieken en vaardigheden die een student zou kunnen hebben voordat hij of zij aan de cursus begint zijn tekenen, schrijven, het organiseren van tekst en beeld, letters tekenen, schilderen, redactioneel werk, performance, fotograferen, filmen, programmeren, het denken in meerdere pagina’s — denk hierbij aan de pagina’s van een boek maar ook verschillende digitale media. Een student moet gemotiveerd zijn om mee te doen aan groepsdiscussies. Daarnaast is een open houding gewenst. Om het werk proces gaande te houden is de student geacht de feedback van de docent en klasgenoten ter harte nemen, maar deze ook te bevragen.

Beschrijving

In het vak Grafisch Ontwerpen 1 krijgen de studenten in korte tijd veel verschillende korte opdrachten. Op deze manier maken ze kennis met het vak op een speelse en energieke manier. De opdrachten bevatten zowel analoog als digitaal uit te voeren oefeningen. De studenten worden uitgedaagd om hun eigen werkwijze en kwaliteiten te ontwikkelen en deze toe te passen in combinatie met de technieken die ze al beheersen. Ook zullen de studenten zo nu en dan gevraagd worden om samen te werken om op deze manier onverwachte resultaten uit te lokken.

Leerdoelen

Aan het eind van het academisch jaar hebben de studenten kennis gemaakt met diverse manieren van werken en hebben aan veel verschillende soorten opdrachten gewerkt. Ze hebben diverse technieken en oefeningen uitgeprobeerd zoals zeefdrukken, ontwerpen op groot formaat, ongebruikelijk formaten en volumes, werken met de Risograph om in editie te werken, collage, typografie en letter ontwerp, affiche ontwerp, eenvoudige schrijfoefeningen, het ontwerpen en produceren van boekjes en redactionele vaardigheden. Ze zullen eenvoudige taken met de daarbij horende grafische software kunnen uitvoeren. De studenten zullen een idee hebben hoe ze het vak grafisch ontwerpen zullen kunnen inzetten om vorm te geven aan hun ideeën en fascinaties. Grafisch ontwerpen is voor mij een medium om mezelf te uiten. Ik hoop mijn kennis tijdens de les met de studenten met veel enthousiasme en energie te kunnen overdragen.

Rooster

Toelatingen: 4 september 2019 vanaf 16.00 uur Er wordt niet onderhandeld over de datum van de toelatingen Lessen: Donderdag van 18.00 – 20.30 uur Periode: 12 september t/m 19 december 2019 Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag Leslokaal: PD202

Onderwijsvorm

Werkgroep, individuele begeleiding en groepsbesprekingen.

Toetsing

Aanwezigheidsplicht van 80%. Individuele beoordeling op grond van de werkstukken aan het einde van het vak. Deelname aan de eindbeoordeling is verplicht.

Literatuur

Alle toepasbare materialen en gereedschappen, computer hardware en software, tijdschriften, boeken en audiovisuele middelen.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden 10 juni t/m 20 augustus 2019 Voor aanmelden, ga naar de kabk website

Contact

Niki van Strien

Opmerkingen

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: Keuzevakken muziek en beeldende kunsten