Studiegids

nl en

Leesgroep Modern Japans

Vak
2019-2020

Toegangseisen

Geen formele toegangseisen, maar het wordt aangeraden Teksten 1a en Teksten 1b met goed gevolg te hebben afgerond.

Beschrijving

Tijdens de Leesgroep Modern Japans lezen studenten onder begeleiding ongeziene teksten, waarbij tekstbegrip centraal staat. Wij hopen dat studenten ontdekken hoe ze, zonder een perfecte beheersing van het Japans, toch, zonder enige voorbereiding, allerlei verschillende teksten kunnen leren lezen, door ervaring hun leesvaardigheid en taalgevoel opbouwen, en dit alles op een plezierige manier kunnen doen.

Het leesmateriaal wordt in overleg met de deelnemers gekozen uit een selectie (zie “Literatuur” hieronder). Daarnaast is er tevens ruimte om ander materiaal zoals krantenartikelen en blogs te lezen. Deelnemers worden aangemoedigd zelf ook leesmateriaal aan te dragen.

De leesgroep is toegankelijk voor studenten van alle jaren, maar is voornamelijk gericht op BA2- en BA3-studenten, omdat gedegen basiskennis van het Japans erg belangrijk is om goed mee te kunnen doen. BA1-studenten met goede kennis van het Japans zijn echter ook van harte welkom.

De bijeenkomsten hebben een informeel karakter en de precieze opzet zal van week tot week licht verschillen. Bij het lezen wordt de nadruk gelegd op globaal begrip van de tekst en het opdoen van leeservaring. Grammatica en vocabulaire zijn natuurlijk van belang, maar staan in dienst van begrip van de tekst.

Rooster

Wordt nog bekend gemaakt.

Studielast

De leesgroep vereist geen voorbereiding van deelnemers. Omdat dit een facultatieve leesgroep is, zijn er geen studiepunten mee te verdienen, alleen goed karma.

Blackboard

Blackboard wordt gebruikt om aankondigingen te doen over de bijeenkomsten. In verband met auteursrechten worden er geen teksten verstrekt via Blackboard.

Literatuur

De selectie is als volgt, maar suggesties van deelnemers zijn tevens altijd welkom:

  • essays: actuele stukken uit Bungei Shunjû, Japanse kranten, en blogs;

  • korte verhalen: Hoshi Shin'ichi, selectie short short stories;

  • roman: Murata Sayaka, Konbini ningen (selectie);

  • stripverhaal: Ninomiya Tomoko, Nodame Cantaabire;

  • kinderverhalen: selectie traditionele "sprookjes"

Aanmelden

Omdat er voor de leesgroep geen tentamen is, is inschrijven via uSis mogelijk noch vereist.

Contact

M.J. van Berlo A.J.N. van der Salm