Toegangseisen
BA geesteswetenschappen
Beschrijving
In deze cursus bestuderen we de opkomst en ondergang van het Nederlandse modernisme in al haar facetten: architecturaal, beeldend, literair en zelfs sociaal-politiek. We benaderen het onderwerp bovendien vanuit een internationaal en vergelijkend oogpunt. Zo bestuderen we (ook tijdens een excursie) de sterke verstedelijking en modernistische stadsuitbreiding van H.P. Berlage (o.a. in Amsterdam) en lezen we daarnaast Blokken van Ferdinand Bordewijk en teksten over nieuwe architectuur van de Rotterdamse architect J.J.P. Oud uit De Stijl. Of we bestuderen de opkomst van de klankpoëzie in het futurisme en dadaïsme en de originele ‘letterkankbeelden’ van I.K. Bonset die daarop een Nederlands antwoord waren – om vervolgens te kijken op welke manier dit soort experimentele dichtkunst werd ingezet voor politieke doeleinden.
Aan de hand van onze studie van Nederlands modernisme ontstaat een complex, genuanceerd beeld van de manier waarop modernisme zich in de Nederlandse samenleving en cultuur heeft gevestigd, en krijgen we een goed beeld van hoe Nederland tussen 1900 en 1931 omging met de grote vraagstukken van verstedelijking, internationalisering en de opkomst van nieuwe media en kunstvormen – vragen die tot op de dag van vandaag relevant zijn.
Leerdoelen
Aan het eind van deze cursus zijn de volgende leerdoelen behaald:
De student heeft parate kennis van de belangrijkste stromingen in het Nederlands modernisme
De student heeft de vaardigheid om een vergelijkende, intermediale analyse te maken van Nederlands modernisme in de literatuur, architectuur en beeldende kunst.
De student kan mondeling en schriftelijk inzichtelijk maken hoe de ontwikkeling van het Nederlandse modernisme hand in hand gaat met belangrijke politieke omwenteling in het land.
Rooster
Zie Rooster
Onderwijsvorm
- Werkcollege
Studielast
Totale studielast 10 EC x 28 uur = 280 uur, opgedeeld in:
Bijwonen colleges: 3 x13 uur = 39 uur
Voorbereiden colleges (inclusief lezen van teksten): 177 uur (gemiddeld 13 uur per week)
Schrijven werkstuk: 48 uur
Voorbeiden presentatie: 16 uur
Toetsing
Toetsing
Werkstuk (60%)
Mondelinge presentatie (20%)
Artikel kiezen, toelichten en evalueren (20%)
Herkansing
Herkansing van het werkstuk is mogelijk in individueel overleg met de docent.
Inzage en nabespreking
Studenten ontvangen feedback op de presentatie en op het werkstuk en kunnen het cijfer nabespreken.
Blackboard
Blackboard wordt gebruikt voor:
Syllabus
Mededelingen, beschikbaar stellen van links
Literatuur
De Stijl (1917-1031) (selectie)
Het Getij (1916-1922) (selectie)
Aanmelden
Inschrijven via uSis is verplicht.
Algemene informatie over uSis vind je op de website
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Contact
Voor inhoudelijk vragen omtrent deze cursus kun je contact opnemen met Bram Ieven
Voor praktische vragen kun je je wenden tot het secretariaat van de Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur/Neerlandistiek. Dit valt onder de Onderwijsadministratie P.N. van Eyckhof 4, kamer 102C. Tel. 071 5272 2144. Het e-mail adres is: osz-oa-eyckhof@hum.leidenuniv.nl.
Opmerkingen
n.v.t.