Toegangseisen
Dit vak is alleen toegankelijk voor bachelorstudenten Bestuurskunde.
Beschrijving
Dit vak vormt een voortzetting van het vak Beleids- en besluitvorming (het voormalige Beleid I) in de reeks vakken over beleid.
Van beleid mogen we verwachten dat het werkt, dat de beleidsinterventie de vooropgestelde resultaten oplevert. Dit is echter lang niet altijd het geval: beleidsinterventies worden niet altijd geïmplementeerd zoals beoogd, of leiden soms tot ongewenste neveneffecten, met eventuele maatschappelijke onvrede als gevolg. Overheden wereldwijd hechten daarom een groot (en toenemend) belang aan de uitvoering en evaluatie van beleid, in functie van steeds complexer wordende maatschappelijke problemen. En ook wetenschappelijk worden de implementatie en -evaluatie van beleid meer en meer systematisch bestudeerd.
In dit vak bestuderen we verschillende benaderingen en methoden van beleidsimplementatie -en evaluatie. We staan stil bij factoren die de complexiteit van beleidsimplementatie kunnen verklaren, en hoe voorwaarden voor een effectieve implementatie kunnen geborgd worden. Verder beschouwen we wat beleidsevaluatie en monitoring kan betekenen in functie van het verbeteren van de uitvoering van beleid, het leren over de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid, en het verantwoorden van de ingezette middelen naar burgers, beleidsmakers en bestuurders toe. Dergelijke vragen zijn van groot belang in onze kennisdemocratie. We leren hoe verschillende vormen van beleidsevaluatie op een andere manier naar de werking van overheidsbeleid kijken, en deels andere kennis opleveren en functies kunnen vervullen. We bekijken verder welke actoren actief zijn in het beoordelen van de prestaties van de overheid, en behandelen recente ontwikkelingen inzake het institutionaliseren van beleidsevaluatie in de Nederlandse overheid. Tot slot reflecteren we over de uitdagingen en waarde van beleidsevaluatie zelf, vooral in een politieke context.
Leerdoelen
Bij het behalen van de cursus Beleidsimplementatie en -evaluatie zijn de studenten in staat om:
Kernconcepten van beleidsimplementatie en bronnen van complexiteit te onderscheiden binnen het beleidsprocessen.
Een systematiek voor monitoring te ontwerpen.
Een geschikt onderzoeksontwerp aan te bevelen voor een specifiek implementatie- of evaluatievraagstuk.
Verschillende vormen en doelen van evaluatieonderzoek toe te passen op een implementatie- of evaluatievraagstuk.
Rooster
Op de openingspagina Bestuurskunde vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis and Brightspace.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges (inclusief praktijkcolleges en responsiecollege)
Opdracht
Totale studielast: 140 uren
Hoorcolleges en praktijkcolleges: 28 uren
Zelfstudie, inclusief opdracht: 112 uren
Toetsing en weging
Toetsing van het vak gebeurt via een individuele opdracht (100%).
Als eindcijfer dient minimaal 5,5 te worden behaald. Verdere informatie over de opdracht (opzet, inlevertermijn, etc.) wordt voor aanvang van de cursus via Brightspace meegedeeld in de syllabus.
Herkansing
Als voor het eindcijfer niet minimaal een 5,5 is behaald, kunnen studenten de opdracht herkansen. Instructies hiervoor zullen na de eerste kans worden meegedeeld.
Als het eindcijfer voldoende is, kan niet geopteerd worden voor een herkansing.
Literatuurlijst
De literatuur wordt voorafgaand aan de start van het vak bekend gemaakt via Brightspace.
Inschrijven
Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.
Inschrijven voor dit vak kan vanaf Dinsdag 12 december, 13:00 u.
Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.
Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.
Let op: gast-/contract-/exchangestudenten schrijven zich niet in via MyStudymap, maar via uSis.
Contact
Prof.dr. Sjoerd Keulen s.j.keulen@fgga.leidenuniv.nl
Dr. Valérie Pattyn v.e.pattyn@fgga.leidenuniv.nl