Prospectus

nl en

Begeleiding en samenwerking in de orthopedagogiek

Course
2024-2025

Toegangseisen

Dit vak is alleen toegankelijk voor studenten Pedagogische Wetenschappen. Studenten van één van de andere bachelorspecialisaties van deze opleiding mogen dit vak gebruiken voor hun vrijekeuzeruimte.

De inhoud van de vakken Inleiding in de Psychologie en Orthopedagogiek: Individuele factoren en wordt als bekend verondersteld. Van studenten wordt verwacht dat zij:

  • onderscheid kunnen maken tussen typische en anders verlopende ontwikkeling en de beïnvloedende omgevingsfactoren

  • kennis hebben van evidence based werken

Beschrijving

Dit vak borduurt voort op vakken binnen het tweede jaar waar kennis gemaakt wordt met de verschillende onderdelen van het vakgebied. Binnen dit vak leert de student hoe de verschillende werkvelden van de orthopedagoog (zorg voor mensen met een functiebeperking, jeugdhulpverlening, jeugd GGZ en onderwijs) in elkaar zitten. De student krijgt een globaal beeld van (de werking van) interventies en behandelmethodieken binnen de drie werkvelden, en de factoren die meespelen bij de keuze daarvan. Tevens wordt de student zich bewust van relevante kaders, beroepsregistraties en wet- en regelgeving. Hoe beweeg je je als orthopedagoog binnen het bredere werkveld?

Daarnaast wordt aandacht besteed aan samenwerking met andere hulpverleners, en hoe dit, in het belang van de cliënt, zo goed mogelijk vorm te geven. Ook is er binnen dit vak aandacht voor de rol van de orthopedagoog als gedragsdeskundige. Gedragsdeskundigen bieden begeleiding aan diverse andere (uitvoerende) professionals binnen de bredere orthopedagogische context. De student leert welke verantwoordelijkheden er bij het vak van orthopedagoog (kunnen) horen en hoe daarmee om te gaan in een professionele setting. Binnen de werkgroepen zal de student de in de hoorcollege opgedane kennis leren toepassen op casuïstiek.

Leerdoelen

  1. De student heeft kennis van het beleid en de organisatiecontext van
  • Onderwijs

  • Zorg voor mensen met verstandelijke en overige functiebeperkingen

  • Jeugdhulp (jeugdhulp/jeugdbescherming)

  1. De student heeft kennis van de vakinhoudelijke en beroepsethische kaders waarbinnen een orthopedagoog handelt, zoals beroepscode, beroepsregistratie, richtlijnen en relevante wet- en regelgeving
  2. De student heeft kennis van de afwegingen die meespelen bij het kiezen van (wetenschappelijk onderbouwde) interventies en strategieën om orthopedagogische vraagstukken aan te pakken.
  3. De student kan vanuit de rol van orthopedagoog samenwerken met en advies geven aan andere specialisten in de zorg (binnen multidisciplinaire teams/specifiek maken voor werkvelden)
  4. De student kan vanuit de rol van orthopedagoog professionals in de specifieke werkvelden (leerkrachten, persoonlijk begeleiders, jeugdbeschermers/pleegzorgwerkers) begeleiden (adviseren/supervisie)
  5. De student heeft zicht op de rol van zichzelf als (toekomstig) orthopedagoog in het werkveld.

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in MyTimetable.

Onderwijsvorm

Het vak bestaat uit 8 hoorcolleges en 3 verplichte werkgroepen. Er mag maximaal 1 werkgroep worden gemist. Deze gemiste bijeenkomst dient door de student ingehaald te worden. Verdere toelichting hierop zal via Brightspace worden gecommuniceerd.

Toetsing

Een schriftelijk tentamen over alle literatuur en over de stof die tijdens de colleges (en werkgroepen) aan bod is gekomen. Een student is geslaagd voor dit vak als het tentamen is beoordeeld met een voldoende (5,5 of hoger) en is voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Wetenschappelijke artikelen die later via Brightspace bekend gemaakt worden.

Inschrijven voor vakken

Onderwijs
Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 dagen voorafgaand aan de start van de cursus via Mystudymap.

Tentamens
Daarnaast is het voor alle studenten verplicht om zich voor elk tentamen in te schrijven via My Studymap. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen. Zonder geldige inschrijving kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Lees zorgvuldig alle informatie over de procedures en deadlines voor het inschrijven voor vakken en tentamens.

Contact

Coördinator van het vak is