Prospectus

nl en

Stilistiek

Course
2009-2010

Beschrijving

Is stijl meer dan de versiering (ornatus) van een gedachte? Welke stijlmiddelen zitten er in de gereedschapskist van schrijvers als Hooft, Vondel, Cats, Elsschot, Voskuil en Achterberg? Hoe kunnen we het werk van Van der Heijden en Voskuil stilistisch typeren? Hoe geef je wetenschappelijke een aantrekkelijke stijl? Wat typeert je eigen schrijfstijl?
Dit college biedt een kennismaking met enkele belangrijke stijlopvattingen en -benaderingen: stijl door en voor taalkundigen, letterkundigen en taalbeheersers verklaard. Studenten leren stijlverschillen en hun effecten te analyseren in uiteenlopende tekstsoorten (literair en zakelijk) uit uiteenlopende periodes (van de Renaissance tot de eenentwintigste eeuw) en media (boeken, tijdschriften, kranten, rapporten, speeches, brieven). Ook oefenen de studenten hun eigen, productieve stilistische vaardigheden. Voor een deel van de werkcolleges zullen de deelnemers namelijk stijladviezen toepassen en pastiches maken. Er zijn drie analyse-opdrachten en een productieopdracht: het schrijven van een column.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Deadlines voor inschrijving:
Eerste semester: 24 augustus 2009
Tweede semester: 18 januari 2010

Toegangseisen

N.v.t.

Leerdoelen

  • Het vergroten van kennis van en inzicht in enkele belangrijke stijlopvattingen en -benaderingen op het gebied van taalkunde, historische en moderne letterkunde en taalbeheersing.

  • Het vergroten van vaardigheden in het analyseren van stijlverschillen en hun effecten in uiteenlopende tekstsoorten (literair en zakelijk) uit uiteenlopende periodes (van de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw).

  • Het vergroten van de productieve vaardigheid in het toepassen van stijladviezen en het schrijven van een column.

Studielast

N.v.t

Literatuur

  • Peter Burger en Jaap de Jong, Handboek Stijl. Adviezen voor aantrekkelijke teksten. 2e herz. dr.Groningen: Wolters, 2009.

  • Reader Stilistiek. Leiden, 2009. (Verkrijgbaar bij het Studiepunt.)

Toetsing

Schriftelijk tentamen met per docent twee vragen (kennis en/of toepassing), en vier opdrachten tijdens de collegeperiode.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur

Informatie

Dr. J.C. (Jaap) de Jong ; tel. 071 527 2137

Aanmelden

Via U-Twist

Blackboard

Er wordt gebruik gemaakt van blackboard (zie voor opdrachten e.d.).

Opmerkingen

Vier docenten zullen vanuit hun eigen discipline onderwerpen en benaderingen van de stilistiek behandelen en illustreren in de hoorcolleges. In de parallel lopende werkcolleges wordt de theorie geconcretiseerd en worden analyse- en schrijfopgaven besproken. Aan het eind van de colleges van elke docent schrijven én analyseren de studenten, als kroon op het vak stilistiek, een column.