Beschrijving
Migrantenliteratuur is een recent en belangrijk verschijnsel in de Nederlandse literatuur, dat zijn opkomst beleeft in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw. Maar voor die tijd was er een groep die in veel opzichten gelijksoortige boeeken schreef. Het gaat om Nederlandse schrijvers van Aziatische afkomst, die men als migrantenauteurs avant la lettre zou kunnen bestempelen. Het waren kinderen uit gemengde huwelijken, nakomelingen van Europese en Aziatische ouders. ‘Indo-Europeanen’ werden ze genoemd, of – in het Engels – ‘Eurasians’. Zelf gebruikten ze ook wel de titel ‘Dutch Indonesians’ of ‘Indische Nederlanders’. In de Nederlandse literatuur vervullen ze voor een deel een overeenkomstige rol als de Engels- en Franstalige inheemse bevolking in het Britse en Franse koloniale imperium. Maar doordat zij in het voormalige Nederlands-Indië tot de Europese bevolking gerekend werden, is hun positie tegelijkertijd totaal anders. Die positie zorgt voor een gecompliceerde verhouding ten aanzien van de kolonisator en gekoloniseerde, waardoor zij een aparte plaats innemen in de internationale studie van de koloniale en postkoloniale literatuur.
Het doel van dit college is om kennis te maken met deze voorlopers van de latere migrantenauteurs. We zullen ons daarbij afvragen hoe hun werk gedefinieerd moet worden: in hoeverre past het in het bredere verband van de mondiale (post)koloniale literatuur en welke plaats neemt het in de Nederlandse letterkunde in. Het gaat hierbij om Indo-Europese schrijvers uit het voormalige Nederlands-Indië. Tot de auteurs die tijdens dit college besproken zullen worden, horen onder andere De-Lilah (pseudoniem van L. van Renesse), E.F.E. Douwes Dekker, Victor Ido (pseudoniem van Hans van de Wall), E. Breton de Nijs (pseudoniem van Rob Nieuwenhuys), Lin Scholte en Vincent Mahieu (pseudoniem van J. Boon).
Onderwijsvorm
Werkcollege: deelname verplicht.
Toegangseisen
-
Leerdoelen
Inzicht in de positie van de Nederlandse koloniale en postkoloniale literatuur. Bijdrage aan de geschiedschrijving van de Nederlandse letterkunde. Plaatsing van deze auteurs in een internationale context.
Studielast
-
Literatuur
Wordt tijdens het college bekend gemaakt.
Toetsing
Referaat en werkstuk.
Rooster
Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.
Informatie
Aanmelden
Via U-Twist.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Blackboard
Ja