Prospectus

nl en

Het Spaanse leger en de Nederlandse Opstand

Course
2009-2010

Er is de laatste tijd weer veel aandacht voor de geschiedenis van de Nederlandse Opstand, de bekende eerste fase van de Tachtigjarige Oorlog. Dit gebeurt echter nog steeds vooral vanuit een zeer Nederlands perspectief, waarbij de internationale kant van het conflict vergeten wordt. Door te kijken naar de aanwezigheid van het Spaanse leger in de Nederlanden en de manier waarop daarover werd geschreven, is het mogelijk de geschiedenis op een geheel andere manier te benaderen. Kunnen 21ste-eeuwse Nederlanders zich verplaatsen in de oude vijand? Was de hertog van Alva echt zo verschrikkelijk? De studenten gaan uiteindelijk met authentieke bronnen werken. Dit kunnen 16e-eeuwse kronieken of brieven zijn, maar bijvoorbeeld ook latere Nederlandse geschiedwerken.

Onderwijsvorm

Leerdoelen

Inzicht in de geschiedenis van de Nederlandse Opstand, de militaire geschiedenis van de vroegmoderne tijd en de werking van processen met betrekking tot beeldvorming; het gezamenlijk bestuderen van een Engelstalige monografie, het zelfstandig verzamelen van secundaire literatuur, het doen van eigen onderzoek in Nederlandse bronnen; oefenen in het mondeling presenteren en in het schrijven van korte bijdragen en van een werkstuk.

Literatuur

Geoffrey Parker, The army of Flanders and the Spanish Road, 1567-1659 (tweede editie, Cambridge 2004; ISBN: 9780521543927).

Toetsing

Mondelinge presentatie en werkstuk. Het werkstuk is grotendeels bepalend voor het eindcijfer. De mondelinge presentatie dient voldoende te zijn.

Rooster

Semester I zie rooster.

Informatie

Bij de docent: Dr. R.P. Fagel

Blackboard/webpagina

Nee

Aanmelden

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedures.