Omschrijving
Doel 1: Het bieden van een systematisch overzicht van de centrale begrippen, de belangrijkste benaderingen en onderzoeksmethoden van de politieke wetenschap.
Doel 2: Het ontwikkelen van zowel schriftelijke als mondelinge vaardigheden door middel van het schrijven van een essay en het houden van een mondelinge presentatie
Inhoud: Deze cursus bouwt voort op de inleidende cursussen Nationale Politiek en Internationale Politiek in de voorgaande blokken. Het doel van de cursus is om een systematisch overzicht te bieden van de centrale begrippen, de belangrijkste benaderingen, onderzoeksvelden en onderzoeksmethoden van de politieke wetenschap. Politieke wetenschap wordt niet gekenmerkt door de keuze voor een bepaalde benadering of niveau van analyse, maar door het object van onderzoek: politiek. ‘Politiek’ is een algemeen, vaak negatief geladen begrip, maar wat wordt daarmee eigenlijk bedoeld? Waarom hebben veel mensen negatieve associaties met dat begrip? We kijken naar centrale begrippen zoals ‘macht’ en ‘staat’, we bespreken de sterktes en zwaktes van normatieve en empirische benaderingen in politicologisch onderzoek en we vergelijken verschillende onderzoeksstrategieën in de politicologie.
Onderwijsvormen
Hoorcolleges en werkcolleges.
Studiemateriaal
Aantal te bestuderen pagina’s: ca. 550
R. Hague, M. Harrop and J. McCormick, Comparative Government and Politics: An Introduction, 10e druk, Houndmills: Palgrave MacMillan, 2013 (NB: dit boek wordt ook gebruikt in de cursus Inleiding Politieke Wetenschap II in Blok 4).
D. Marsh and G. Stoker (ed.), Theory and Methods in Political Science, 3e editie, Houndmills: Palgrave Macmillan, 2010.
Reader met artikelen en hoofdstukken via Readeronline
Toetsing
Tentamen; opdrachten in werkcolleges.
Eerste mogelijkheid schriftelijk tentamen
Woensdag 22 maart 2017, 13.00-16.00 in het USC (Universitair Sport Centrum)
Tweede mogelijkheid schriftelijk tentamen
Woensdag 31 mei 2017, 13.00-16.00 in het USC
Aanmelden
Onderwijs
Het is verplicht om je voor ALLE hoorcolleges en werkgroepen apart in te schrijven via uSis. Zonder geldige inschrijving in uSis kan men niet deelnemen aan onderwijs. Op de website over vakinschrijving vind je de inschrijfperiodes en verdere informatie over de procedure.
Tentamens
Het is verplicht om je voor ieder tentamen in uSis apart aan te melden. Dit geldt ook voor de deeltentamens van een vak. Dit kan tot uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen. Zonder geldige inschrijving in uSis kan men niet deelnemen aan het tentamen. Meer informatie vind je in de Tentamenregeling FSW.