Ingangseis
Ontwikkelingsvraagstukken in de Internationale Politiek
Beschrijving
Dit vak biedt een kennismaking met brede thema’s in de politiek van ontwikkelingslanden en een diepgaande analyse van de problemen van staat en regime in ontwikkelingslanden. De erfenis van het kolonialisme, de politieke modellen van de periode na de onafhankelijkheid, autoritair en militair bestuur, personalistische heerschappij en zwakke instituties vormen de brede thema’s rond welke deze cursus is opgebouwd. Daarbinnen zullen we speciaal aandacht besteden aan democratisering, en de vraag hoe democratie zich verhoudt tot ontwikkeling.
Het eerste deel van de cursus bespreken wij aan de hand van Leftwich (2000) en enkele artikelen een breed theoretisch kader rond ontwikkeling, politiek, en democratie. Het tweede deel van de cursus gebruiken wij om dit kader te toetsen door uitgebreid in te gaan op politiek en ontwikkeling in India, een omvangrijke empirische casus.
Leerdoelen
Doel 1: Een empirisch-vergelijkend overzicht bieden van ontwikkeling en politiek in derde wereld landen, waarbij door kitische studie van verschillende benaderingen in de literatuur, een theoretisch perspectief geboden wordt op vraagstukken van staatsformatie, politieke ontwikkeling en democratisering.
Doel 2: Oefenen in kritisch lezen, presenteren en academisch schrijven.
Onderwijsvormen
Seminarstijl: close reading, discussies, presentaties, “minicolleges”.
Literatuur
n.t.b.
Toetsing
n.t.b.
Aanmelden
Zie informatie onder tab 'Jaar 3'.