Toegangseisen
Alle verplichte vakken uit het curriculum media zijn doorlopen, evenals tenminste twee specialisatiewerkgroepen uit het mediatrack. Een gelijkwaardig pre-master traject geeft ook toegang tot het tentamen.
Beschrijving
Het specialisatietentamen geeft deelnemers de mogelijkheid om zich op zelfstandige basis te oriënteren in de belangrijkste onderzoeksartikelen en (delen van) boeken naar de relatie tussen Nederlandse taal en media, en Nederlandse literatuur en media. De leeslijst bevat een selectie van klassieke teksten in het onderzoek naar de impact van media op onze taal en literatuur, maar ook van de state of the art in het onderzoek naar Nederlandse taal, media en literatuur.
Van deelnemers wordt een gedegen zelfstudie van de volledige leeslijst verwacht. Deelnemers dienen zich te bekwamen in het zelfstandig analyseren en synthetiseren van de belangrijkste inzichten uit deze artikelen en hoofdstukken. Bovendien wordt van deelnemers verwacht dat ze leren om verbanden te trekken tussen de verschillende teksten en die verbanden schriftelijk kunnen aanstippen en uitleggen. Tot slot wordt van deelnemers verwacht dat ze zich kritisch kunnen verhouden tot deze teksten.
Leerdoelen
Kennis van en inzicht in de ontwikkeling van een aantal belangrijke deelgebieden van de moderne mediatheorie in relatie tot Nederlandse letterkunde, taalkunde en taalbeheersing.
Zelfstandig wetenschappelijke artikelen kunnen bestuderen en daarover schriftelijk vragen kunnen beantwoorden.
Je oefenen in verband leggen tussen mediatheoretische teksten die betrekking hebben op letterkunde, taalkunde en taalbeheersing.
Extra achtergrondkennis opdoen voor het schrijven van het BA-werkstuk.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
Zelfstandige literatuurstudie.
Toetsing en weging
Toetsing
Schriftelijk tentamen.
Weging
100%. Het cijfer moet minimaal een 5.5 zijn
Herkansing
Herkansing is mogelijk.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
De leeslijst wordt ieder semester heroverwogen om dicht op de actualiteit van het lopend onderzoek te blijven.
De leeslijst wordt uiterlijk aan het begin van het semester bekend gemaakt via Brightspace.
Inschrijven
Inschrijven via uSis is verplicht.
Voor reguliere bachelor- en masterstudenten geldt dat zij verplicht zijn zich tijdig in te schrijven via uSis voor de hoorcolleges en de werkgroepen.
Voor alle andere studenten geldt dat de inschrijving verloopt via de studiecoördinator BA Nederlandse Taal en Cultuur of de studiecoördinator Taalwetenschappen.
Algemene informatie over uSis vind je op de website.
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Niet van toepassing.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc.: Onderwijsadministratie Reuvensplaats.
Opmerkingen
Geen.