Studiegids

nl en

Requirements Engineering

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

In dit vak wordt ingegaan op technieken om de behoeften van software-/productgebruikers in kaart te brengen en op een eenduidige manier vast te leggen. Daarbij worden ook criteria meegenomen die voortkomen uit de organisatie-/omgevingscontext van de gebruikers. Tijdens de hoorcolleges worden gebruikersbehoeften in al hun facetten uiteengezet. Daarnaast komen technieken aan de orde voor:

  • de ‘elicitation’ (het verzamelen) van behoeften,

  • modelleren en documenteren van behoeften,

  • kwaliteitsmanagement van gebruikersbehoeften,

  • management van Requirements Engineering (RE) processen.

In de werkgroepen wordt geoefend met het toepassen van de theorie op basis van praktijk georiënteerde casussen.

Aanbevolen voorkennis: Software Engineering.

Leerdoelen

  1. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om uiteen te zetten wat de toegevoegde waarde is van Requirements engineering bij de ontwikkeling van (software) producten.
  2. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om 8 scenariotypes toe te passen, die ingezet kunnen worden voor het vergaren en of documenteren van gebruiksbehoeften.
  3. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om de drie behoeftetypes: functionele behoefte, kwaliteitsbehoefte, en beperking, toe te passen bij de ontwikkeling van een behoeftespecificatie.
  4. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om de juiste behoefte vergaartechniek te selecteren en toe te passen, gegeven de context waarin het behoefte vergaarproces plaats vindt.
  5. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om de juiste Requirements Engineering strategie te kiezen en toe te passen, gegeven de context waarin het (software) productontwikkelingsproces plaats vindt.
  6. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om een behoeftespecificatie op te stellen die voldoet aan de meest primaire eisen: correct, compleet, en begrijpelijk.
  7. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om uit te leggen wat het verschil én de samenhang is tussen Requirements Engineering en Requirements Management.
  8. Aan het einde van het vak zijn de studenten in staat om uiteen te zetten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een Scrum Product Owner.

Rooster

De meest recente roosters zijn te vinden op de Studenten-website:

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, nadat je bent ingelogd.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

(Hoor)college, werkgroep en opgaven.

Toetsing en weging

  1. 40% Schriftelijk eindexamen (Individueel)
  2. 60% Twee practicum opdrachten (duo's)
  • Opstellen/uitwerken van scenario's op (15% van het eindcijfer voor het totale vak)

  • Opstellen/uitwerken van een 'requirement specification' (45% van het eindcijfer voor het totale vak.)

Om te kunnen slagen voor dit vak:

  • moeten alle opdrachten uitgevoerd worden. Incomplete en/of ongeldige opdrachtresultaten worden beoordeeld met een 0.

  • moet het cijfer voor het schriftelijk examen 5.0 of hoger zijn.

Herkansing:
1. De herkansingen van de projectopdrachten vinden plaats door middel van het inleveren van een verbeterde versie van het eerste poging. Het cijfer van de herkansingen is maximaal een 6
2. De herkansing van het schriftelijk examen verloopt op de standaard manier t.w. een vergelijkbaar schriftelijk examen enkele weken na het eerste examen.

Literatuurlijst

  • Suzanne Robertson & James Robertson, Mastering the Requirements Process: Getting Requirements Right, Addison-Wesley Professional, 3rd edition (published 16 Aug 2012), ISBN-10: 0321815742/ISBN-13: 9780321815743.

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap.
Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar:

  • de inschrijving voor het najaar opent in juli

  • de inschrijving voor het voorjaar opent in december

Zie deze pagina voor meer informatie over deadlines en inschrijven voor vakken en tentamens.

Let op:

  • Het is verplicht om je in te schrijven voor alle activiteiten die je gaat volgen van een vak.

  • Je inschrijving is pas voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad ‘Klaar voor inschrijving’ door op ‘indienen’ te klikken.

  • Niet ingeschreven zijn voor een (her)tentamen betekent dat je niet mag deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Onderwijscoördinator LIACS bachelors

Opmerkingen

Voor meer informatie over Brightspace kun je op deze link klikken om de handleidingen van de universiteit te bekijken. Bij overige vragen of problemen kan contact opgenomen worden met de helpdesk van de universiteit Leiden.

Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.