Studiegids

nl en

Bouwrecht

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).

Beschrijving

Bouwrecht omvat een grote verscheidenheid aan regels die betrekking hebben op één bepaalde maatschappelijke activiteit: het bouwen. Het bouwrecht wordt in een veelheid aan publieke en private organisaties beoefend en een aanzienlijk aantal advocaten zijn werkzaam in dit vakgebied. Door de toegenomen relevantie in onze samenleving van bouwen, neemt ook het zeer veelzijdige vakgebied bouwrecht, een steeds prominentere plaats in. Tijdens het keuzevak Bouwrecht worden de belangrijkste aspecten van het wettelijk kader en de in de praktijk beschikbare algemene voorwaarden belicht.

Na het volgen van dit keuzevak heeft u een goed beeld van de relevante juridische leerstukken in het privaatrechtelijke bouwrecht en heeft u een goede basis om de vaak complexe, in de praktijk levende, feitelijke en juridische vraagstukken te benaderen. Zo zijn keuzes en hun praktische en juridische gevolgen voor bepaalde samenwerkings- en contractvormen inzichtelijk geworden en kunnen vragen over de wettelijke en contractuele bepalingen en jurisprudentie die een rol spelen bij een ontwerpfout door de architect, dan wel een uitvoeringsfout door de aannemer, dan wel een gezamenlijk genomen beslissing, worden beantwoord met behulp van de beschikbare juridische kaders.

Uitgebreid wordt ingegaan op Titel Aanneming van Werk in Boek 7, Titel 12 BW, in samenhang met en het autonome bouwrecht (de in de praktijk gebruikte bouworganisatievormen en de gebruikelijke sets aan algemene voorwaarden). Behandeld worden onder andere op de juridisch relevante onderwerpen voor de ontwerp- en uitvoeringsfase, het wettelijk kader, de DNR 2011, UAV 2012, de UAV-GC 2005, en de sets aan algemene voorwaarden beschikbaar voor werken in een (in de praktijk steeds populairder worden) bouwteam (KBNL 2021 en DG 2020). Ook wordt stilgestaan bij de bijzondere regelingen voor het bouwconsumentenrecht en wordt een doorkijkje gegeven naar het toekomstige bouwcontractenrecht.

Leerdoelen

Doel van het vak is het verkrijgen van kennis en inzicht in de privaatrechtelijke aspecten van het bouwrecht. Deze kennis en dit inzicht worden verkregen door bestudering van de positie van de betrokken partijen in het bouwproces, in het bijzonder de opdrachtgever, de architect en de aannemer, en de wijze waarop het bouwproces contractueel gestalte krijgt. Het (verder) ontwikkelen van de vaardigheid met de opgedane kennis en inzichten casusposities op te lossen en stellingen te verdedigen.

Na afronding van het vak kan de student:

  • kennis tonen van en inzicht in het bouwrecht alsmede de systematiek (waaronder de grondslagen en dragende beginselen) ervan;

  • vanuit het systeem en de beginselen van het recht kritisch reflecteren op (ontwerp) wetgeving en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht en inzicht tonen in de maatschappelijke context waarin het bouwrecht zich ontwikkelt en manifesteert;

  • juridische vraagstukken met betrekking tot het bouwrecht aan de hand van de jurisprudentie en wetgeving begrijpen, analyseren en juridisch gefundeerd beantwoorden;

  • zelfstandig bouwrechtelijke vraagstukken analyseren, kwalificeren en beantwoorden.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

  • Omschrijving: Gecombineerd hoorcollege/werkcollege

  • Aantal à 4 uur: 5

  • Namen docenten: Prof. mr. dr. E.M. Bruggeman

  • Vereiste voorbereiding door studenten: de in de syllabus opgegeven literatuur en jurisprudentie, alsmede het voorafgaand aan het college aanleveren van een uitwerking van een voorafgaand opgegeven casus.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

Schriftelijk tentamen (100%). Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen.

Examenstof

Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege/werkcollege en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER). Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Literatuur:

Een overzicht van de te bestuderen literatuur en jurisprudentie zal te zijner tijd via Brightspace bekend worden gemaakt.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

Contact

Vakcoördinator: via secretariaat
Werkadres: Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Per e-mail
Telefoon: 071 – 527 7400
E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

Instituut: Privaatrecht
Afdeling: Civiel recht
Kamernummer secretariaat: B2.43
Openingstijden: balie maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00
Telefoon secretariaat: 071-527 7400
E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Let op: bij dit vak wordt geen avondonderwijs aangeboden.