Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktvoorbereiding in de master Civiel recht
De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.
‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.
2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functie kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.:
onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.
Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.
3. Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt? Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?
4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht, business challenges etc.
5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.
Employability/arbeidsmarktprogramma in de master Civiel recht
De overgang van studie naar werk is een belangrijke stap. Daarom biedt de master Civiel recht een uitgebreid programma gericht op arbeidsmarktvoorbereiding. In de master Civiel recht word je zo goed mogelijk voorbereid op de praktijk. Dit doen we met kleinschalig onderwijs, met veel ruimte voor persoonlijk contact met de docent. In de master besteden we uitgebreid aandacht aan het trainen van academische vaardigheden, die ook voor de praktijk van grote waarde zijn. Je doet juridisch onderzoek, schrijft stukken, houdt referaten en debatteert.
Op verschillende manieren heeft de master Civiel recht een band met de rechtspraktijk. De docenten werken voor een groot deel in de praktijk of hebben in de praktijk gewerkt: als advocaat, rechter of bedrijfsjurist. Deze achtergrond komt tot uitdrukking in verschillende vakken, waaronder burgerlijk procesrecht en internationaal privaatrecht. Vast onderdeel van het vak practicum is bovendien dat vooraanstaande praktijkjuristen komen spreken over actuele en belangrijke onderwerpen. Ook profiteert de master civiel recht van de speciale band met de rechtbank en het hof in Den Haag.
In de master Civiel recht vind je deze employability elementen ook terug. Voorbeelden van vakken waarin hier aandacht aan wordt besteed zijn:
Vakspecifieke kennis en vaardigheden
De master Civiel recht biedt een solide basis in civielrechtelijke kennis en juridische vaardigheden die essentieel zijn voor een carrière in dit vakgebied. Welke vakspecifieke kennis en vaardigheden worden aangeleerd varieert over de leerlijnen die door het curriculum lopen.
Voor vakspecifieke kennis en vaardigheden kan worden gedacht aan de verplichte vakken ILS- Regulering, gedrag en privaatrecht, Internationaal vermogensrecht, Internationaal privaatrecht, Burgerlijk procesrecht en de keuzevakken:
Vakoverstijgende vaardigheden
Onderzoeksvaardigheden staan centraal in vakken gericht op onderzoek, zoals Privatissimum Civiel recht en de Scriptie. Deze vaardigheden zijn niet alleen relevant voor academici, maar ook voor juristen in de praktijk.
- Schriftelijke en mondelinge communicatie is eveneens een belangrijke component. In alle vakken binnen de master Civiel recht wordt gewerkt aan schriftelijke vaardigheden. Daarnaast wordt er in de vakken Practicum Civiel recht en Privatissimum Civiel recht expliciet aandacht besteed aan de mondelinge vaardigheden door middel van een pleidooi en referaat.
Zelfreflectie
Zelfreflectie is een essentieel onderdeel van je opleiding en toekomstige loopbaan. Tijdens de master Civiel recht word je gestimuleerd om na te denken over je persoonlijke en professionele groei, je sterke punten, en de richting die je na je studie wilt inslaan. Dit omvat reflectie op je loopbaantraject en de ontwikkeling van je eigen professionele identiteit, bijvoorbeeld door middel van arbeidsmarktoriëntatiebijeenkomsten en gesprekken met alumni of docenten.
Praktijkervaring
Practicum
Studenten krijgen wekelijks een schrijfopdracht (in totaal vijf). De opdrachten hebben betrekking op voor de rechtspraktijk relevante civielrechtelijke deelterreinen. Daarnaast worden – naast de reguliere werkgroepen – plenaire bijeenkomsten georganiseerd waarin gastdocenten bepaalde aan de rechtspraktijk gerelateerde onderwerpen behandelen. Die gastdocenten zijn juristen werkzaam in bijvoorbeeld de rechterlijke macht of de advocatuur. Dat kan bijvoorbeeld een ervaren rechter zijn, een advocaat-generaal bij de Hoge Raad, een advocaat of een deurwaarder. Deze bijeenkomsten die worden verzorgd door gastdocenten dragen bij aan verdieping van kennis van het civiele recht en inzicht in de toepassing ervan in de praktijk.
Studenten moeten bij dit vak zelfstandig onderzoek doen om een juridisch probleem in kaart te brengen, en op te lossen, en een begrijpelijk en goed opgebouwd werkstuk schrijven. Bij het Practicum civiel recht zijn de opdrachten zeer verschillend van aard, zodat studenten gedwongen worden zich in korte tijd in een nieuw onderwerp te verdiepen. De opdrachten zijn gericht op het aanleren van in de rechtspraktijk noodzakelijke vaardigheden (zelf zoeken naar relevante bronnen en schrijven onder tijdsdruk).
Studenten dienen voorts bij Practicum civiel recht een mondelinge bijdrage te leveren aan het juridische debat door stellingen te bedenken en deze plenair te presenteren De precieze mondelinge bijdrage wordt tijdens de werkgroep gespecificeerd.
Privatissimum
Doel van het vak is het aanleren van noodzakelijke onderzoeks-, spreek- en schrijfvaardigheden voor de rechtspraktijk. Er wordt mogelijk ook aandacht besteed aan empirische en digitale vaardigheden.
Daarnaast dragen de verschillende door u te maken opdrachten bij aan verdieping van uw kennis van de verschillende vermogensrechtelijke deelterreinen. U wordt geoefend in het: onderkennen en verwoorden van (juridische) problemen en (rechts)vragen; verrichten van onderzoek naar en prioriteren van kenbronnen (regelgeving, literatuur en rechtspraak), zowel nationaal als internationaal; toepassen van het aan verschillende – fysieke en digitale – bronnen ontleende materiaal op (rechts)vragen die zich in de rechtspraktijk aandienen; vormen van een eigen, beredeneerd oordeel over rechtskwesties; doen van verslag – in woord en geschrift – van de onderzoeksresultaten met verantwoording van de hierbij gebruikte rechtsbronnen; houden van een helder, compact en gestructureerd betoog en het verdedigen van het hierin ingenomen standpunt tegen de hiertegen ingebrachte bedenkingen tijdens het wetenschappelijke debat.
Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Tijdens de master Civiel recht kom je regelmatig in contact met professionals en organisaties uit de civielrechtelijke praktijk. Dit gebeurt via gastcolleges, docenten uit de praktijk, bedrijfsbezoeken (Practicum Civiel recht en Privatissimum Civiel recht) en carrière-evenementen. Ook wordt de dialoog met alumni gestimuleerd door middel van arbeidsmarktoriëntatiebijeenkomsten, zodat je van hun ervaringen kunt leren en je netwerk kunt uitbreiden.
Waar zijn afgestudeerde civilisten werkzaam?
De master Civiel recht biedt goede carrièreperspectieven. De opleiding staat hoog aangeschreven bij werkgevers als gevolg van de gedegen scholing en de ruime aandacht die er is voor het ontwikkelen van praktische schrijf-, spreek-, en onderzoeksvaardigheden. Doordat de volle breedte van het burgerlijke recht in de master Civiel recht centraal staat, kun je met deze opleiding bovendien vele kanten op. Als afgestudeerde kun je terecht in functies bij o.a.:
(inter)nationale advocatenkantoren en de rechterlijke macht;
multinationals, banken en verzekeringsmaatschappijen, en het midden- en
kleinbedrijf, bijvoorbeeld als bedrijfsjurist, directiesecretaris of beleidsmedewerker;
belangenorganisaties zoals consumenten-, werkgevers- en werknemersorganisatie;
non-profit organisaties;
de overheid;
de journalistiek;
het hoger of wetenschappelijk onderwijs.
Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum
Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt, met name waar het gaat om oriëntatie op het werkveld/de arbeidsmarkt, (loopbaan)vaardigheden en zelfreflectie. Dit kunnen voorlichtingsbijeenkomsten zijn rond keuzemomenten binnen je opleiding, maar ook career workshops en events georganiseerd door je eigen opleiding, de facultaire Career Service of je studievereniging.
Denk aan:
Workshop en (facultaire) career events, georganiseerd door de (facultaire) Career Services
Voorlichting over keuzes, (keuze)vakken, minoren, honours onderwijs, buitenland, stage
Bedrijfsbezoeken
Workshops en career events van studievereniging Suum Cuique
Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.
Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.
Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.