Bestuurskunde: Openbaar Bestuur, Beleid en Management
Introductie en doelgroep
Deze minor is bedoeld voor studenten met een brede interesse in het functioneren van de publieke sector in al haar verscheidenheid die, bovendien, een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van publieke dienstverlening. Studenten worden in de minor in staat gesteld op basis van goede inhoudelijke kennis degelijke oordelen te kunnen vellen inzake problemen in de publieke sector en goede aanbevelingen te doen ter verbetering.
Vanzelfsprekend staat de minor open voor studenten met verschillende disciplinaire achtergronden. De studie Bestuurskunde leent zich hier goed voor. Zij is bij uitstek interdisciplinair en gebruikt allerhande inzichten om de complexiteit van het openbaar bestuur te kunnen doorgronden.
In deze minor krijgen studenten kennis van en inzicht in het Nederlandse openbaar bestuur. Studenten bestuderen landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden – in de context van internationalisering en Europese Unie – en allerhande publieke en private instanties die publieke taken uitvoeren, zoals publieke omroepen, openbaar vervoersbedrijven, scholen of woningcorporaties. Studenten leren zodoende hoe het openbaar bestuur er eigenlijk uitziet, welke organisaties hier deel van uit maken, waar deze organisaties vandaan komen en wat de onderlinge relaties zijn. Studenten krijgen bovendien inzicht in historische en recente ontwikkelingen en uitdagingen in het openbaar bestuur en bekijken ook normatieve vragen van ethiek in de publieke sector omtrent ‘goed’ bestuur. In de vakken worden actuele vraagstukken besproken, zoals de invloed van Europa, het maken van nieuw beleid in een ‘participatie samenleving’ of het zorgen voor een efficiënte (lees: slanke en zuinige), daadkrachtige en integere overheid. Studenten krijgen in deze minor essentiële handvaten om antwoorden te vinden op belangrijke maatschappelijke vraagstukken om een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van publieke dienstverlening.
Programma en opbouw
De minor wordt verzorgd in twee blokken van ieder 8 weken.
In blok 1 komt de basis aan de orde. Dat wil zeggen, de ontstaansgeschiedenis en het huidig functioneren van het Nederlands openbaar bestuur. Bovendien kunnen studenten in dit blok een keuze maken uit twee vakken. Men kiest of Inleiding Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek (zie tab aanvullende informatie over instroom in de Master zonder een pre master te hoeven volgen) of Introduction to International Relations and Organizations.
In blok 2 is vervolgens sprake van verdieping in drie verschillende kerngebieden van de Bestuurskunde. Dat wil zeggen, aandacht voor ethiek en normatieve vragen, voor publiek management en organisaties en voor beleid. In deze minor komt ook een Flipped classroom cursus voor (een Small Private Online Course verweven met face-to-face bijeenkomsten). Online en flipped classroom onderwijs maakt het mogelijk om op een nieuwe en uitdagende manier met mede studenten, de docent en de lesstof om te gaan! Dit vak wordt in het Engels gegeven, in het kader van het internationaliseringstreven van de Universiteit Leiden. Alle vakken zijn 5 ECTS.
Blok 1 (Semester 1)
Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap (niveau 200)
Geschiedenis van het Openbaar Bestuur (niveau 200)
Keuzemogelijkheid:
- Inleiding Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek (niveau 200). NB: dit vak is nodig voor toelating tot een Master Bestuurskunde zonder pre Master te hoeven volgen; voor mensen zonder achtergrond in de sociale wetenschapen (zie aanvullende informatie)
OF
- Introduction to International Relations and Organizations (niveau 300)
Blok 2 (Semester 1)
Public Values and Ethics (SPOC) (niveau 300). NB: dit is een online cursus met face-to-face elementen. Dit vak wordt in het Engels gegeven.
Publiek Management & Organisaties (niveau 200)
Beleid I: Beleids- en Besluitvorming (niveau 300)
Een 15 ECTS keuzevakken programma:
Onderdelen van de minor kunnen worden gevolgd als een programma van 15 ECTS aan keuzevakken die als zodanig op de bul worden vermeld, maar die wel samen een coherent pakket vormen. Het betreft de volgende vakken:
Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap (niveau 200), blok 1, semester 1
Publiek Management & Organisaties (niveau 200), blok 2, semester 1
Beleid I: Beleids- en Besluitvorming (niveau 300), blok 2, semester 1
Werkgroepen
Minorstudenten volgen ook werkgroepen als deze horen bij de te volgen vakken. In uSis moeten studenten zich hier zelf voor inschrijven. Let op dat er dus speciale minorwerkgroepen zijn in uSis. In het rooster kun je zien welke werkgroepen voor minorstudenten bedoeld zijn, er staat dan bv een ‘M’ of ‘Minor-exch’ bij de werkgroep. Elke minor heeft zijn eigen roosterpagina.
Locatie
De minorvakken worden gedoceerd in Den Haag.
Rooster 2019-2020
De roosterpagina 2019 wordt zo snel als mogelijk is gepubliceerd door middel van een link naar de website, zie rechterzijde van deze pagina. Elke minor heeft zijn eigen roosterpagina. Roosters zijn altijd onder voorbehoud.
Er staat nu een link naar de roosterpagina 2018.
Niveau van de minor
Zie het tabblad ‘Zie tabblad Belangrijke informatie’
Instroom in een Master Bestuurskunde
Zie het tabblad ‘Zie tabblad Belangrijke informatie’
Onderwijs Examenregeling en herkansing
Zie het tabblad ‘Zie tabblad Belangrijke informatie’
Contactpersonen
Vragen over de minor in relatie tot de eigen studieplanning kunnen worden gesteld aan de studieadviseur van de Bachelor Bestuurskunde via Studieadviseur Bachelor Bestuurskunde
Vragen over de inhoud en/of interne samenhang van het programma kunnen worden gesteld aan coördinator van het programma; Dr. V.E. Pattyn