Studiegids

nl en

Frans en de Franstalige wereld

Frans en de Franstalige wereld

Frankrijk neemt (zeker sinds de Brexit) een centrale politieke positie in binnen Europa en is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Maar het Frans is ook een echte wereldtaal, waarachter zeer diverse culturen en een rijke literatuur schuilgaan. De Franse taal telt meer dan 320 miljoen sprekers verspreid over alle continenten. Dat aantal groeit snel, vooral in Afrikaanse landen die steeds belangrijke spelers worden binnen de wereldeconomie.

In deze minor verstevigen studenten niet alleen hun taalvaardigheid in het Frans, ze maken ook kennis met de recente geschiedenis en cultuur van de Franstalige wereld als geheel, van Canada tot de Maghreb en de Caraïben. Bovendien kunnen studenten binnen deze minor hun eigen programma vormgeven door zich via een keuzevak verder te specialiseren in de Franse cultuurkunde, taalkunde of letterkunde.

De vakken van deze minor worden in het Frans aangeboden. Het is daarom nodig om een redelijk niveau Frans te hebben bij aanvang van de minor (eindexamenniveau Frans VWO, A2/B1). Studenten met een hoog niveau Frans (B2 of hoger/moedertaalsprekers) kunnen contact opnemen met de studiecoördinator om te bespreken welke vakken zij kunnen doen in plaats van het onderdeel taalvaardigheid.

Minor

Vak EC Semester 1 Semester 2
Taalvaardigheid Frans (voor niet hoofdvakstudenten Frans) 10
Le français dans le monde : introduction à la linguistique française 5
Francophonies et littératures francophones 10
Culture et société contemporaine (des ‘Trente Glorieuses’ à aujourd’hui) 5
Littérature de la Renaissance aux Lumières 5
Séminaire pratique: Le Français Juridique 5

Meer info

Informatie

 • Omvang: 30 ec (volledig in 1 semester)

 • Bedoeld voor: studenten die meer willen weten over de Franstalige wereld en tegelijkertijd hun Frans willen verbeteren

 • Voertaal: Frans

 • Website: Minoren 2024-2025

 • Coördinator: Dr. Alisa van de Haar

 • Informatie: coördinator Dr. Alisa van de Haar en studiecoördinator drs. Ellen Poolman

 • Examencommissie: EC Frans, Italiaans, Duits

 • Opleidingscommissie: OC BA Franse taal en cultuur

 • Aanmelding:
  LEI studenten 15 mei (13.00 uur) tot 4 juli 2024
  TUD en EUR studenten 15 mei (13.00 uur) tot 31 mei 2024
  Vraag een eduID account aan om te registreren in EduXchange. Hoe je dit doet, zie Ontdek en meld je aan voor je minor via eduXchange.
  Schrijf je vanaf juli apart in voor de vakken via MyStudymap (geldt alleen voor LEI studenten).

Aansluitende masteropleidingen

Deze minor bereidt studenten voor op het volgen van een master met daarin Franstalige vakken, bijvoorbeeld aan een Franstalige universiteit.

Opmerkingen

 • Studenten die een minor van 15 EC willen volgen, kunnen kiezen voor de vakken Taalvaardigheid Frans (niveau 100, 10 EC) en Culture et société contemporaine (des ‘Trente Glorieuses’ à aujourd'hui) of een ander keuzevak van niveau 300 (5 EC).

 • Studenten met een hoog ingangsniveau taalvaardigheid Frans kunnen ook kiezen voor Francophonies et littératures francophones (niveau 300, 10 EC) en Le français dans le monde: introduction à la linguistique française (niveau 100, 5 EC).