Studiegids

nl en

Philology 2: Introduction to Old English Language and Culture

Vak
2009-2010

Beschrijving

Deze cursus richt zich op de eerste eeuwen van de Engelse taal en cultuur, de periode van het Oudengels en Angelsaksisch Engeland (c.450–c.1100), waarvan een verrassend rijke literatuur is overgeleverd. Je krijgt een inleiding in de Oudengelse taal (klank- en vormleer, zinsbouw; Oudengels als voorouder van Nieuwengels), en vaardigheid in het vertalen van korte teksten in proza en poëzie. Daarnaast bestuderen we een gevarieerde selectie Angelsaksische literatuur, deels in het Oudengels en deels in vertaling, zoals de Anglo-Saxon Chronicle, Ælfric, en Beowulf. Door deze teksten in een cultuurhistorische context te plaatsten laten we ook thema’s als de Vikingen, de “Sutton Hoo ship burial,” manuscripten en het dagelijks leven aan bod komen.

Leerdoelen

Inzicht in en begrip van Oudengelse grammatica; vaardigheid in het vertalen van Oudengelse tekst; inzicht in Angelsaksische literatuur en cultuur.

Rooster

Vanaf 1 juni beschikbaar op het internet.

Onderwijsvorm

Twee uur werkcollege per week.

Toetsing

Schriftelijk tentamen met ongeziene vertaling en grammatica 45%; tentamen literatuur en cultuur 40%. Verder: werkgroep bijdragen/ assignments 15%.
h3. Blackboard

Blackboard vormt een wekelijks onderdeel van de cursus. Het medium wordt gebruikt voor de syllabus, voor het ter beschikking stellen van studiemateriaal, proeftentamens, samenvattingen, voor discussiefora, het stellen van tussentijdse vragen aan docent of medestudenten etc.

Literatuur

  • Peter S. Baker. Introduction to Old English. 2nd edn. Malden MA [etc.]: Blackwell, 2007.

  • Elaine Treharne. Old and Middle English c.890–c.1400: An Anthology. 2nd edn. Malden MA [etc.]: Blackwell, 2004.

Aanmelden

Geen aanmelding voor eerstejaarsstudenten nodig. De indeling wordt door de studiecoördinator gemaakt.

Contact

Secretariaat Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, kamer 103C, tel. 071 527 2144; mail: english@hum.leidenuniv.nl.