Studiegids

nl en

Lectures & Journalism

Vak
2015-2016

Toegangseisen

Student Honours College FSW.

Beschrijving

De cursus bestaat uit twee delen.

 • Deel I
  Er worden ten minste acht lezingen gevolgd. De onderwerpen van deze lezingen beslaan een breed scala aan disciplines. De meeste lezingen zijn gratis. Voor enkele lezingen moet worden betaald. Er zijn dus mogelijke kosten verbonden aan het volgen van deze cursus.
  Vijf lezingen worden gebruikt als input voor de schrijfopdracht van de writing clinic. Van de overige drie lezingen moet een review worden ingediend.

 • Deel II
  Het tweede deel bestaat uit een writing clinic. Hierbij wordt geleerd de vertaalslag te maken van moeilijke materie naar een leesbare tekst voor een geïnteresseerd breder publiek. In vijf bijeenkomsten worden studenten getraind in het maken van verschillende teksten. Inspiratie voor deze teksten wordt gehaald uit de bijgewoonde lezingen.
  De volgende genres zullen aan bod komen: een persbericht, nieuwsbericht, opiniestuk, recensie en interview.

Deze module wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden. Voor beide groepen geldt een maximum aantal van 20 studenten. Studenten mogen zelf kiezen aan welke groep zij willen deelnemen. Wanneer eenmaal is gekozen mag niet meer worden gewisseld.

Leerdoelen

 • Lezingen analyseren en de belangrijkste punten eruit kunnen halen.

 • Op een kritische manier reflecteren over behandelde onderwerpen en eigen leerproces.

 • Een goed onderbouwde mening kunnen formuleren.

 • Verschillende tekststijlen kunnen gebruiken.

 • Kennis verwerven op een breed scala van onderwerpen.

 • Constructieve en kritische houding ontwikkelen.

Rooster

Bekijk het programma van Wetenschap & Samenleving voor het betreffende rooster.

Onderwijsvorm

Het programma bestaat uit acht lezingen en vijf schrijfbijeenkomsten. De studiebelasting van 12 uur is exclusief zelfstudie en het bijwonen van de lezingen.

Toetsing en uitbreiding

Studenten worden getoetst aan de hand van de schrijfopdrachten en aanwezigheid bij acht lezingen.
De studiebelasting van 3 ECTS kan, na overleg met de docent en coach, worden uitgebreid tot 5 ECTS met twee extra opdrachten. Voor deze opdrachten worden wetenschappelijke artikelen uit de eigen studierichting als bron gebruikt. Hier worden extra mondelinge bronnen aan toegevoegd voor een gepopulariseerd achtergrondverhaal en een tweede genre naar keuze.