Prospectus

nl en

Onderzoekspracticum 2 (Pre-master)

Course
2024-2025

Toegangseisen

De stof van Onderzoekspracticum 1 en van de Cursus praktische data-analyse met SPSS wordt bekend verondersteld bij deelname aan het studieonderdeel Onderzoekspracticum 2 (Pre-master).

Beschrijving

In dit onderdeel worden diverse statistische analysetechnieken behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan diverse onderzoeksopzetten Er wordt aandacht besteed aan zowel experimentele proefopzetten als quasi-experimentele onderzoeksopzetten. Er worden diverse statistische toetsen voor verschillen tussen twee of meer steekproeven (inclusief het begrip effectgrootte), en voor relaties tussen twee variabelen (in enkelvoudige regressie en correlatie) behandeld. Tenslotte worden ook tweeweg-variantieanalyse, multipele regressie en ANCOVA besproken.

Leerdoelen

  1. De student kan naar aanleiding van een onderzoeksvraag een eenvoudige onderzoeksopzet maken en uitvoeren, zowel individueel als in groepsverband
  2. De student kan relatief eenvoudige onderzoeksdata, zowel met als zonder statistische software (SPSS), beschrijven, toetsen en rapporteren.
  3. De student kan elementaire methodologische en statistische begrippen op de juiste wijze gebruiken, interpreteren en uitleggen.
  4. De student kan kritisch denken over (gepubliceerde) onderzoeksresultaten.

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges over de te bestuderen stof. Werkgroepbijeenkomsten waarin praktische opdrachten met betrekking tot de stof worden besproken. Deelname aan de werkgroepbijeenkomsten is alleen mogelijk op vertoon van de gemaakte opdrachten aan de werkgroepdocent bij aanvang van de werkgroep. Uitgebreidere informatie over de inhoud van het vak zal vermeld worden op Brightspace.

Toetsing

  • Schriftelijk tentamen (MC-vragen en open vragen)

  • Portfolio in groepsverband
    Het vak wordt getoetst met één schriftelijk tentamen (70% van het eindcijfer) aan het eind van de cursus en een portfolio (30% van het eindcijfer), dat wordt opgebouwd tijdens de werkgroepen. Het portfolio bestaat uit twee groepsopdrachten.Richtlijnen over de opdracht(en), ook over eventueel gebruik van AI, zijn te vinden op Brightspace.
    Zowel het tentamen als het portfolio (gemiddelde cijfer van de twee groepsopdrachten) moeten afzonderlijk met een voldoende (minimaal 5.5) worden afgesloten om een eindcijfer te ontvangen voor het vak. Het tentamen en maximaal één opdracht uit het portfolio kunnen eenmalig herkanst worden. Alle eindcijfers tussen 5.50 en 6.00 worden conform de tentamenregeling afgerond naar een 6. Deelcijfers behouden niet hun geldigheid in het volgende academische jaar indien er geen voldoende eindcijfer is behaald.
    Het schriftelijk tentamen wordt tijdens één dagdeel gemaakt. Het tentamen begint met MC-vragen en wordt afgesloten met open vragen. De MC-vragen en open vragen worden elk met een eigen cijfer beoordeeld. Zowel voor de MC-vragen als voor de open vragen moet ten minste een 5,5 worden behaald om te kunnen slagen voor het volledige tentamen. Het eindcijfer bestaat uit het gewogen gemiddelde van het resultaat voor de MC-vragen (60% van het eindcijfer) en het resultaat voor de open vragen (40% van het eindcijfer).
    Alle studenten die zich hebben ingeschreven voor het tentamen maken de MC-vragen. Om de open vragen te mogen maken geldt als voorwaarde dat ten minste een 4,5 voor de MC-vragen is behaald. De MC-vragen worden direct nadat ze zijn gemaakt nagekeken. De student blijft zitten in de tentamenzaal totdat hij/zij het behaalde resultaat ontvangt. Is dit een 4,5 of hoger dan kan hij/zij aan de open vragen beginnen. Is dit lager dan een 4,5 dan mag de student de open vragen niet maken en verlaat de tentamenzaal.
    Let op! Een 4,5 voor de MC-vragen is niet voldoende om het vak te kunnen halen, daar is immers ten minste een 5,5 voor nodig. Een 4,5 is de voorwaarde voor deelname aan de open vragen. Deze marge is ingebouwd om te voorkomen dat studenten, die na een eventuele later noodzakelijke aanpassing van de sleutel toch een 5,5 blijken te hebben voor de MC-vragen, de open vragen ten onrechte niet hebben gemaakt.
    Tot slot: een voldoende resultaat voor hetzij de MC-vragen hetzij de open vragen kan NIET worden meegenomen naar een volgende tentamengelegenheid in hetzelfde, of een volgend academisch jaar maar is alleen geldig voor de tentamengelegenheid waarin het behaald is.
    Alleen eenvoudige (geen grafische) rekenmachines zijn toegestaan.

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace. De meest recente informatie over het vak is te vinden op Brightspace.

Gebruik van AI

Het gebruik van AI voor de toetsing van Onderzoekspracticum 2 is ten strengste verboden.

Literatuur

NB. De literatuur is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen zullen voor aanvang van de cursus via Brightspace bekend worden gemaakt.

  • Moore, D. S., McCabe, G. P., & Craig, B. (2017/2021, 9th or 10th edition). Introduction to the practice of statistics. New York: Freeman. Dit boek wordt tevens gebruikt bij Onderzoekspracticum I.

  • Linting, M. (2012, 2nd edition) (Compiler). Introduction to Research Methods in the Social and Behavioral Sciences. Harlow, UK: Pearson Custom Publishing. Dit boek is samengesteld uit hoofdstukken uit Introduction to behavioral research methods (6th edition) van M.R. Leary en Take a look: Observation and portfolio assessment in childhood research van S. Martin, aangevuld met extra materiaal. Dit boek wordt tevens gebruikt bij het vak Onderzoekspracticum 1.

  • Aanvullende literatuur wordt t.z.t. op Brightspace beschikbaar gesteld.

Inschrijven voor Pre-master vakken en tentamens

LET OP In het eerste semester van de Pre-master Pedagogische Wetenschappen schrijven wij je in voor alle vakken. Je staat dan ingeschreven voor de hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules envoor de eerste tentamengelegenheden. Voor de herkansingen van de vaken uit het eerste semester word je op een later moment door ons ingeschreven.

Voor alle vakken uit het tweede semester van het Pre-masterprogramma moet je je wel zelf inschrijven via uSis (NB niet via My Studymap). Je ontvangt hierover in het najaar nog een mail van het Onderwijs Servicecentrum, waarin dat wordt uitgelegd.

Het inschrijven voor alle vakken is verplicht, dus vergeet dat niet. Zonder inschrijving kun je helaas niet deelnemen.

Contact

De coördinator van deze cursus is Lisa Tessensohn, MSc.