Prospectus

nl en

Kapitalisme, crisis en globalisering in de twintigste eeuw (EG)

Course
2009-2010

De kredietcrisis wordt in de kranten vaak vergeleken met de crisis van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het beleid dat overheden vandaag de dag voeren lijkt dan ook in eerste instantie bedoeld om de fouten die toen gemaakt werden te voorkomen. Toch zijn er allerlei verschillen die maken dat er met heel andere zaken rekening moet worden gehouden.
Dit college beschouwt de problemen en oplossingen van drie crisisperioden uit de geschiedenis van de twintigste eeuw: de Duitse hyperinflatie, de crisis van de jaren dertig, en de oliecrises van 1973/1979. We zullen tevens aandacht besteden aan de achterliggende processen van welvaartsgroei en globalisering.

Onderwijsvorm

Werkcollege. (NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2)

Leerdoelen

Het verkrijgen van kennis van de economische geschiedenis van Nederland in de 20e eeuw; het ontwikkelen van inzicht in economisch beleid, economische theorie en het beleid met betrekking tot de sociale voorzieningen; het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden op het gebied van economische en sociale geschiedenis, het opdoen van kennis van gebeurtenissen en ontwikkelingen alsmede van de huidige debatten.

Studielast

Totaal 280 uur:

  • Bijeenkomsten 2 uur x 13 weken = 26 uur

  • Bijeenkomsten voorbereiden (ca 30 pp) = 12 × 6 weken = 72 uur

  • Materiaal zoeken voor werkstuk 36 uur

  • Materaal bestuderen voor werkstuk 74 uur

  • Referaat voorbereiden 12 uur

  • Werkstuk schrijven 80 uur

Literatuur

Reader (t.z.t. aan te schaffen via het Studiepunt)

Toetsing

Referaat, participatie (25%) werkstuk (75%)
Het werkstuk telt maximaal 6.000 woorden (ca. 14 pagina’s) en is gebaseerd op circa 700 pagina’s literatuur. Daarnaast kan op het college aanvullende literatuur worden behandeld.

Rooster

Semester II, zie rooster.

Informatie

Bij de docent: Dr. L.J. Touwen

Blackboard/webpagina

Ja.

Aanmelden

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedures.