Het onderwerp van het werkcollege Rituelen en symbolen van antieke godsdiensten is religieuze iconografie, in het bijzonder “godenbeelden”. Goden worden op verschillende manieren voorgesteld en verzorgd in de godsdiensten van de oudheid. Er is dan ook geen sprake van een gedeelde symboliek of een gemeenschappelijk ritueel voor deze groep godsdiensten. Als inleiding in “de” rituelen en symbolen moeten we daarom scherp kijken naar de verscheidenheid aan voorstellingen. Om die in kaart te brengen, zullen we ons bezighouden met cultusbeelden in de Mesopotamische en Griekse godsdiensten, het heilig vuur in het zoroastrisme en de verering van baetyls, heilige stenen, in de hellenistische fase van de godsdiensten van het Nabije Oosten. Op deze manier krijgen studenten oog voor de religieuze iconografie en het ritueel in enkele antieke religies en de manieren waarop deze bestudeerd kunnen worden.
Onderwijsvorm
Werkcollege
Toetsing
Thuistentamen
Toelating
Voor dit college moet de “Inleiding Antieke Godsdiensten” zijn afgerond. Studenten van andere faculteiten en uit de opleiding Godgeleerdheid zijn welkom. Kennis van antieke talen is niet vereist.
Literatuur
Als handboek zal gebruikt worden: S.I. Johnston (ed.), Religions of the Ancient World: A Guide, Cambridge, MA 2004.
Overige literatuur wordt tijdens het college vastgesteld.
Opmerkingen
Dit vak wordt in het collegejaar 2009-2010 aangeboden, het wordt per jaar afwisslend met het vak Gnosis en Hermetica gegeven, dit laatste wordt in 2010-2011 aangeboden.