Prospectus

nl en

Molecular Science and Technology

Molecular Science and Technology is de scheikunde- en technologieopleiding van de TU Delft en de Universiteit Leiden. Wat maakt deze bacheloropleiding uniek?

  • Je profiteert van de breedte van een studie aan twee universiteiten.

  • Vanaf het eerste jaar werk je mee aan grensverleggend universitair onderzoek.

  • De keuze voor een technische of algemene universiteit maak je pas tijdens je studie, in plaats van op het vwo.

  • Je kunt je extra profileren op het gebied van duurzame chemie en technologie.

First year

Course EC Semester 1 Semester 2

Semester 1

General and Inorganic Chemistry (AAC) 6
Calculus 1 (CA1_MST) 6
Basic Laboratory Skills Course (PBV) 6
Calculus 2 (CA2_MST) 3
Organic Chemistry 1 (OC1_MST) 6
Structure Elucidation (STR) 3

Semester 2

Methods of Chemical Analysis (CAM) 3
Chemical Thermodynamics (CTD) 6
Quantum Chemistry and Physics (QCF) 6
Inorganic Chemistry 3
Introduction to Process Technology (IPT) 6
Research Project 1 (LO1) 6

Extra modules

Safety (VEI)
Foutenbeschouwing (FTB)
Information Literacy 1 (IV1)
Oral presenting (MP)

Second year

Course EC Semester 1 Semester 2

Kernprogramma BSc-MST 2e jaar 2024-2025

Biochemistry (BCH) 6
Structure and Properties Materials (SEM) 6
Numerical Techniques (NT) 3
Energy, Recycling and Safety 6
Physical Chemistry and Kinetics (FCK) 6
Catalysis (KAT) 3
Research Project 2 6

Keuze: Materialen BSc-MST 2e jaar 2024-2025

Linear Algebra and Differential Equotations (LINDIF) 6
Theoretical Chemistry (TC) 6
Physical Transport Phenomena (FTV) 6
Chemistry and Physics of Solid Materials 6

Keuze: Synthese BSc-MST 2e jaar 2024-2025

Organic Chemistry 2 (MST) 6
Theoretical Chemistry (TC) 6
Physiological Chemistry 6
Biomolecular Chemistry (BMC) 6

Keuze: Technologie BSc-MST 2e jaar 2024-2025

Linear Algebra and Differential Equotations (LINDIF) 6
Separation Technology (SCT) 6
Physical Transport Phenomena (FTV) 6
Chemical Biotechnology (CBT) 6

Extra modules

Written reporting (SR)
Informatieve vaardigheden 2 (IV2)

Third year

Course EC Semester 1 Semester 2

Minor

Minor 30

Kernprogramma BSc-MST 3e jaar 2024-2025

Chemical Product Design (CPO) 6
Statistical Methods (STM) 3
Bachelor Thesis Project (LO4) 15

Keuze: Synthese & Materialen BSc-MST 3e jaar 2024-2025

Statistische thermodynamica/Spectroscopie (STTS) 6

Keuze : Technologie BSc-MST 3e jaar 2024-2025

Chemical Reactor Engineering 6

Career Perspective

Arbeidsmarktvoorbereiding aan de Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.

‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.

2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functie kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.:
onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.

3. Zelfreflectie
Het betreft hier zelfreflectie in het kader van je (studie)loopbaan, o.a. reflecteren op de keuzes die je als student tijdens je studie maakt, wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt?
Daarnaast reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?

4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van stages, projecten, (maatschappelijke) praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht.

5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.

Employability/arbeidsmarktprogramma in het curriculum

Studievaardigheden
Bij de opleiding Molecular Science and Technologie besteden we veel aandacht aan de overgang naar de universiteit. Zo helpen we je nog vóór de start bij het maken van een bewuste en gemotiveerde studiekeuze aan de hand van ons Matchingsprogramma. De vakken in het eerste kwartaal, “Algemene en Anorganische Chemie” en “Calculus 1”, zijn speciaal zo opgezet dat ze je de structuur bieden om je studievaardigheden verder te ontwikkelen om ze op het universitaire niveau te krijgen. De structuur van deze vakken helpt je ook om je uithoudingsvermogen te trainen om zo een volledige werkwerk effectief te kunnen besteden aan je studie. De aandacht voor studievaardigheden zie je naast de vakken ook regelmatig terug tijdens het mentorprogramma dat je volgt in het eerste halfjaar van je studie. Samen reflecteer je onder andere op je studievaardigheden en je leerstrategieen om daar weer van te leren.

Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Molecular Science and Technology is een brede scheikundestudie: je ontwikkelt je tot een scheikundige met kennis van technologie. Je ontdekt aan de hand van de vakken welke kant van de scheikunde jou het meeste aanspreekt in je eerste jaar. Daar kun je je dan verder in specialiseren in je tweede jaar. Het mooie van specialiseren is ook dat je meteen kan ervaren of je de vakken zo interessant vindt, dat je in die richting ook je master wilt gaan doen. Uiteraard helpen de verschillende vakken uit je eerste jaar je bij het maken van je specialisatiekeuze; daarnaast zijn er tal van activiteiten die je hierbij helpen, zoals:

  • Specialisatie voorlichtingsevenement,

  • Research @ LIC,

  • Thesis Orientation Day,

  • Excursies naar bedrijven.

Vakoverstijgende vaardigheden binnen praktijkvakken
Vanaf het begin van je studie leer je experimenteren in een chemisch laboratorium, met alle vaardigheden die daarbij komen kijken. In de leerlijn “Leren Onderzoeken” leer je wetenschappelijk onderzoek doen. Deze leerlijn sluit je af met het zogenaamde Bachelor Eind Project (Leren onderzoeken 4). In deze leerlijn komen vele vaardigheden kijken, zoals:

  • het zelfstandig vinden van relevante wetenschappelijke artikelen en het kritisch bestuderen van deze artikelen,

  • het formuleren van een onderzoeksvraag,

  • het ontwerpen van een experiment om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden en het veilig uitvoeren van de experimenten,

  • het verwerken van experimentele data met behulp van zelfgeschreven computerprogramma’s dankzij de programeervaardigheden die je gedurende je studie steeds verder ontwikkelt; je leert deze programeervaardigheden in het “practicum basisvaardigheden”, verdiept ze in het vak “Numerieke Technieken” en past ze toe in vakken als “Chemische Thermodynamica”, “Fysische Chemie en Kinetiek”, etc.,

  • het kritisch analyseren en interpreteren van eigen waarnemingen,

  • het leren (samen)werken in een multidisciplinaire en multiculturele onderzoeksgroep,

  • het schriftelijke en mondelinge presenteren van eigen werk.

Gedurende je studie werk je regelmatig in een team, zoals onder andere bij de opdracht voor de bedrijfsexcursies van het eerstejaars vak “Inleiding Procestechnologie” en bij de casestudie in het tweedejaars vak “Energie, Recycling en Veiligheid”. Waar je in de eerste twee jaar van je studie vooral leert samenwerken door het te doen, leer je in het derdejaars vak “Chemisch productontwerp” ook de theorie erbij, zoals over teamrollen.

Scheikunde en scheikundige processen zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. In verschillende vakken gedurende je studie vergroot je je maatschappelijk bewustzijn: hoe gaan we om met fossiele bronnen, wat is de impact van onze innovaties op onze leefomgeving en ons klimaat, hoe kom je tot een verantwoord besluit over een nieuwe (bio)chemische innovatie en welke ethische dilemma’s spelen daarbij een rol. Alhoewel dit soort vragen in verschillende vakken gedurende je studie aan bod komen is “Energie, Recycling en Veiligheid” bij uitstek het vak waarbij je in een team aan een sociaal-maatschappelijk vraagstuk werkt.

Zelfreflectie, praktijkervaring en oriëntatie op de arbeidsmarkt
Een belangrijk moment van reflectie (wat vind ik interessant, wat kan ik goed, waar zie ik mezelf mijn volgende onderzoeksproject doen, welke hogerejaars en alumni zijn mijn rolmodellen, …) ligt besloten in de keuze voor de specialisatie in je tweede studiejaar. Deze keuze biedt op een natuurlijke wijze ook een blik naar voren. De specialisatie “synthese” vormt namelijk een natuurlijk pad richting de master “Chemistry” van de Universiteit Leiden, terwijl de specialisatie “technologie” een natuurlijk pad vormt richting de master “Chemical Engineering” van de TU Delft. Met de derde specialisatie, genaamd “materialen”, houd je de mogelijkheden tot aan het eind van je studie open om in één van deze masterprogramma’s te kunnen starten. Ongeveer 70% van de MST-ers kiest er voor één van deze twee masterprogramma’s. Andere MST-ers kiezen voor een vergelijkbaar programma aan een andere universiteit, in binnen- of buitenland, of voor andere masterprogramma’s.

Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum

Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt, met name waar het gaat om oriëntatie op de het werkveld/de arbeidsmarkt, (loopbaan)vaardigheden en zelfreflectie. Dit kunnen voorlichtingsbijeenkomsten zijn rond keuzemomenten binnen je opleiding, maar ook career workshops en events georganiseerd door je eigen opleiding, de facultaire Career Service of je studievereniging.

Een leuke manier om al vroeg in aanraking te komen met het werkveld is het bijwonen van lunch- en borrellezingen georganiseerd door onze twee studieverenigingen: het Chemisch Dispuut Leiden en het Technologisch Gezelschap. Vaak zijn het alumni van MST die tijdens deze lezingen vertellen wat voor interesse rol ze nu hebben in een bedrijf of universiteit en welke keuzes zij zelf als MST student gemaakt hebben. Ook organiseren beide studieverenigingen regelmatig bedrijfsbezoeken, bedrijvendiners en zelfs studiereizen naar binnen- en buitenland. Ook het bijwonen van het jaarlijks PAC symposium, georganiseerd door het Chemisch Dispuut Leiden in samenwerking met drie andere studieverenigingen van de chemieopleidingen in Utrecht en Amsterdam, helpt je om jezelf en je eigen interesses nog beter te leren kennen. Daarnaast kan je gebruik maken van het aanbod van de Universiteit Leiden en de TU Delft, waaronder:

  • Minorvoorlichting en minorenmarkt (Universiteit Leiden en TU Delft),

  • Voorlichting over masterkeuze op Masterdag (Universiteit Leiden en TU Delft),

  • Study Abroad Festival,

  • Bèta Banenmarkt en BioScience Park Excursie,

  • Delft Career Days,

  • Workshops en Career Colleges Science Career Service (Leiden) en Career & Counselling Services (Delft).

Career Service, LU Career Zone en career workshops kalender

Onze studenten kunnen zowel gebruik maken van de career services van de Universiteit Leiden als van de Technische Universiteit Delft om zich te oriënteren en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt

Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.

Career & Counselling Services (Delft) Career & Counselling Services heeft een royaal aanbod aan (deels gratis) workshops en trainingen op het gebied van goed studeren, persoonlijke ondersteuning, studiekeuze en loopbaan. Hiermee verbeter je je vaardigheden en het helpt je een passende studie, baan of stage te vinden.

Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.

Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.